Oktatási és művészeti együttműködés Indiával

Posted by

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriás egyetem, a Maharaja Sayajirao University (MSU). A megállapodást Dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora kezdeményezte és írta alá az indiai Vadodarában. Az indiai és a magyar egyetem között létrejött példa nélküli oktatási és művészeti együttműködés lehetővé teszi egy akadémiai csereprogram kialakítását a két ország hallgatói és oktatói között. A megállapodással kezdetét vette az együttműködés intézményi kereteinek megteremtése, melynek fő célja, hogy az MSU és az MKE indiai és magyar képzőművészeti hallgatói, oktatói, kutatói közösen vegyenek részt oktatási és művészeti csereprogramokban, kulturális projektekben.

„A nemzetközi kapcsolatok fejlesztése kiemelt cél a Magyar Képzőművészeti Egyetem intézményfejlesztési programjában – hangsúlyozta dr. Erős István rektor. – A nemzetközi mobilitást én személyesen is roppant fontosnak tartom, mind az oktatás, mind a művészet területén. Különösen kedves a szívemnek az indiai egyetemmel létrejött együttműködés, hiszen sok éve járok szerte Ázsiában művésztelepekre, szakmai programokra, konferenciákra – a magyaroknak van mit tanulni tőlük, ahogy természetesen ez fordítva is igaz.”

Az MSU-val megvalósuló csereprogram segítségével a magyar és az indiai hallgatóknak, oktatóknak lehetőségük nyílik a nemzetközi tapasztalatszerzésre, új kultúrák megismerésére, művészi inspiráció gyűjtésére. Az indiai–magyar akadémiai együttműködés célja, hogy mindkét félnek segítse a művészeti képzések folyamatos tartalmi és módszertani megújulását, továbbá hogy előmozdítsa a művészeti rendezvényeken, fesztiválokon, konferenciákon, kulturális fórumokon való közös részvételt.

A rektor személyes szakmai kapcsolatai révén megvalósult intézményi együttműködési szerződés öt évre szól, amely kölcsönös megelégedettség esetén automatikusan meghosszabbodik.

A Maharaja Sayajirao University of Baroda az indiai Vadoradában található hatalmas méretű egyetem, ahol az oktatás angol nyelven folyik. A MSU-nak tizennégy kara és negyvenhatezer hallgatója van. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel létrejött akadémiai együttműködés a Képzőművészeti Karra fókuszál, ahol a művészeti oktatás az alapképzéstől a PhD szintig folyik a festészet, szobrászat, muzeológia, grafika, design, alkalmazott művészet és művészettörténet területein.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem azt tervezi, hogy egy 24 hónapos Erasmus projektet ad be, melynek célja, hogy az indiai és a magyar egyetem még alaposabban megismerhesse egymás művészeti, módszertani, oktatási munkáját, és ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok kiépítésével, ápolásával a külföldön a magyar kultúra nagyköveteként is működik.

Olvass Bele

Címkép: Indiai vendéglátói körében középen áll Dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora