Angol nyelvű komédia-estek: Hot Paprika Comedy

Posted by
Rupert Slade a Hot Paprika Comedy tagjaként angol nyelvű stand-up esteket szervez Budapesten, amelyeken sokszor maga is fellép. Társa Tauseef Parvez, a Bangladesből származó egyetemista, akivel közösen hozták létre a projektjüket. A 24.hu számol be a vállalkozásról. A bangladesi diák elmondta, hogy is gyakran szembekerül a magyar rögvalósággal, és Ruperthez hasonlóan ő is pár lépés távolságból, iróniával kezeli azt és építi be az estjeibe. A jelen lévő magyarok értik a viccet, egyáltalán nem sértődnek meg, hogy egy külföldi élcelődik rajtuk.

A 24.hu munkatársa  akkor látta a produkciót, amikor a Los Angelesből érkezett Steven Briggs volt a fő fellépő. Briggs előtt három magyar stand-upos hangolta a közönséget, sorrendben Noé Bex, Said Dániel és Nagy Kitti, akik egyébként a közös metszetet is jelentik a Dumaszínházzal, amelynek eseményein szintén fellépnek. A triót azért hívták meg, mert szerintük a legjobbak között vannak az angol nyelvű stand-upos világban. Az esteken főleg Magyarországon tanuló egyetemisták vesznek részt, vagy azok a külföldiek, akik már évek óta nálunk élnek. A szervezők azt mondják, a közönség szűk kétharmada angol – legalábbis Budapesten, Debrecenben ugyanis 80 százalékos ez az arány. Ezt legfőképp annak tudják be, hogy Debrecen egyetemváros, és vidéken nehezebb találni ilyen bulikat, mint a fővárosban. Részben emiatt tervezik, hogy Szeged és Pécs, de Prága és Bécs felé is terjeszkednek. Azt mondják, érezhetően más a vidéki közönség, mint a fővárosi.
Ha Budapesten mondok egy jó viccet, az emberek nevetnek és tapsolnak, Debrecenben a térdüket csapkodják! Érezhető, hogy vidéken jobban értékelik ezeket a bulikat, hiszen nem annyira természetes az angol nyelvű stand-up, mint a fővárosban – mondta Tauseef. Decemberben volt olyan est, amikor 13 előadó lépett fel összesen 11 nemzetet képviselve, többek között nicaraguai, ukrán, lengyel, indiai, lett és holland előadó is akadt. Valaki Észtországból érkezett Magyarországra látogatóba, és ha már itt volt, beugrott stand-upolni, de fellépett náluk már egy 17 éves amerikai fiú, valamint egy 73 éves magyar férfi is.

Címkép: Tauseef Parvez