EU-csúcs Kijevben: „Ukrajna egyenlő az EU-val, az EU pedig Ukrajnával”

Posted by

Euronews
>Von der Leyen az Európai Bizottság (EB) elnöke tizenöt uniós biztosból álló küldöttséggel, többek közt Josep Borrell külügyi- és biztonságpolitikai főképviselővel és a magyar Várhelyi Olivér bővítési biztossal érkezett az ukrán fővárosba.
„Az Európai Unió központi intézményeinek és magas rangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és egyben üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton” – jelentette ki Ursula von der Leyen az EU és az ukrán kormány együttes ülésén. Charles Michel a későbbi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Ukrajna számára nyitott az uniós csatlakozás ajtaja. Hozzátette: „Ukrajna egyenlő az EU-val, az EU pedig Ukrajnával.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kijevi EU-csúcson közölte, hogy Európai Unió teljes szélességgel kiáll Ukrajna mellett a háborúban. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig inspirációnak nevezte Ukrajnát Európa számára. Mindketten leszögezték: az Unió nyitva áll Ukrajna előtt. Volodimir Zelenszkij a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az kijevi EU-csúcs egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Oroszország nem tudja megtörni Ukrajnát. Közölte, hogy az ország keleti részén hatalmas nyomás van, de úgy véli, hogy a háború ennek ellenére csakis Ukrajna győzelmével érhet véget.  Zelenszkij beszélt az amerikai útjáról, ahol további fegyversegélyekről tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, és ismét kiemelte, hogy hálás az USA-nak és az EU-nak az Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segélyekért.