Tündöklő középhatalom

Posted by

Hardy Mihály jegyzete
>Klubrádió
>A történelemben a despoták és diktátorok mindig akkor nyúltak a nemzeti nagyság hirdetésének eszközéhez, amikor mást nem tudtak, vagy nem akartak adni a népüknek. Rendre nacionalista, soviniszta vagy éppen irredenta maszlaggal próbálták betömni az éhes szájakat. Nem tudom, megfigyelték-e: a diktatúrák mindig a fényes jövő ígéretével operálnak.
Na, akkor most döntsük már el végre: Kis-Magyarország vagy középhatalom? Mind a két kifejezés ugyanattól a személytől származik, alapvetően gyökeres ellentmondásban van egymással, de beleillik a NER 12 éves korképébe. Vagy kórképet helyesebb lenne mondani?
Döntsék el Önök!
Az igényt arra, hogy Magyarország a Kárpát-medencében előbb vagy utóbb középhatalommá váljon ugyanaz a személy fogalmazta meg tavaly karácsony előtt egy zártkörű Fidesz-vacsorán, a másikat pedig legutóbb Szatmárcsekén a Himnusz-évfordulós megemlékezésen.
Még szerencse, hogy nem csonka-Magyarországot mondott az első számú vezető, bár meglehet, pár hónap múlva eljöhet az is, amikor már 100 százalékban a Horthy-Magyarország gondolatait és kifejezéseit fogja szajkózni ő is. Hogy mindez hová vezet, sajnos azok, akik még rendesen megtanulták a történelmet nagyon is jól tudják.
Furcsa dolog ez a kettősség: vajon hogyan férhet meg valaki fejében a nagyzási hóbort és a középhatalmi státuszra formált igény, a merjünk nagyok lenni! demagógiája az állandó kisebbségi érzéssel, a sérelmi politizálással meg a magyar nagyszerűség, a különlegesség hangsúlyozásával?
Őrült beszéd, őrült beszéd, de van benne rendszer! – mondja Hamlet dán királyfi Shakespeare tragédiájában. Számtalan példát tudnék sorolni a XX. század történelméből, amikor ez az őrült beszédmegágyazott az őrült cselekvésnek, aminek rövid idő alatt milliók halála lett a végeredménye. Az esztelen háború a szomszédunkban, Ukrajnában pontos példája mindennek. Az orosz közönséget évtizedekig tréningezték a Szovjetunió különlegességére, különutasságára és küldetésére. Össze is omlott, annak rendje és módja
szerint. Vlagyimir Putyin uralkodásának elmúlt két évtizede alatt még erőteljesebben folytatódik az agymosás, ezúttal a nagyorosz birodalom visszaállításáról, a gyarmatosító, területszerző háborúk ideológiai megtámogatására.
Csak remélni tudom, hogy a közép-európai középhatalmi királyság megálmodója nem dédelget hasonló rögeszméket. Miféle középhatalomról álmodozik? Nagyobb területűről, mint a mostani, úgynevezett Kis-Magyarország? A jóisten óvjon meg bennünket ettől, mert ez egyértelműen háborút jelent! Erősebb gazdaságról? Most, amikor már Románia is fej-fej mellett halad velünk az egy főre jutó nemzeti összetermékben? Amikor a szomszédaink közül már nem csak a szlovákok és a szlovénok, hanem a horvátok is euróval fizetnek a boltban és kapják a fizetésüket? Netán a magyar jóléti állam megteremtése emel majd bennünket középhatalmi státuszba? A közkórházak középkori állapotával vagy a közoktatásban véghez vitt rombolással, a nyomorgó nyugdíjasok százezreivel? Ugyan már!
A történelemben a despoták és diktátorok mindig akkor nyúltak a nemzeti nagyság
hirdetésének eszközéhez, amikor mást nem tudtak, vagy nem akartak adni a népüknek.
Rendre nacionalista, soviniszta vagy éppen irredenta maszlaggal próbálták betömni az éhes szájakat. Nem tudom, megfigyelték-e: a diktatúrák mindig a fényes jövő ígéretével operálnak.
Hogy majd, egyszer, valamikor nekünk is jó lesz. Nem most, de nemsokára. Csak egy kicsit tűrjetek: véghez visszük mindjárt a Nagy Ugrást, ha Kínáról van szó. Eljön a kommunizmus és a határtalan jólét, ha a Szovjetunióról beszélünk. Mi magyarok meg 2030-ra utolérjük és le is hagyjuk Ausztriát, mert addigra csodálatos kárpát-medencei középhatalom leszünk, ispánostul-vármegyéstül.
Ami engem illett, sokkal boldogabb lennék, ha a művelt és egészséges magyarok millió miatt
tartoznánk – legalább az európai középmezőnybe. A középhatalmi álmok kergetője meg csak
járjon focimeccsekre a Nagy-Magyarországos sáljával. Amíg a VIP-páholyban szotyolázik, legalább addig nem okoz több kárt nekünk…
Az adás meghallgatható az alábbi linken
https://www.klubradio.hu/adas?hanganyag_id=30654