Helyek, ahol jót ehetünk, ihatunk a Bartókon

Posted by

Három és fél éve lakom a Bartók Béla úttól egy utcányira egy hatodik emeleti, világos, tágas, teraszos lakásban és napról napra fedezem fel a Bartók Béla út teraszos éttermeit, cukrászdáit, a pékségeit, a galériáit, a közösségi tereit és azt az utcai hangulatot, amelybe a hetvenes években Párizsban beleszerettem. Ezért ajánlom a We love Budapest oldalról Pákozdi Nóra írását. (L.Á.)

A Móricz Zsigmond körtértől a Gellért térig

Újbuda valódi mikrokozmoszt teremtett az elmúlt években, erre a fejlődésre pedig mindenki felkapta a fejét: 2021-ben a Time Out magazin a világ 51 legmenőbb környéke közül a hetedik helyre sorolta. Felvette a versenyt például Berlin Neukölln városrészével vagy a koppenhágai Versterbróval is. Nem is lehetnénk hálásabbak tehát, hogy a budai oldalon egy ennyire impulzív, kulturálisan, közösségileg és persze gasztronómiailag is sokszínű zónát ünnepelhetünk. Sorozatunkban a Széll Kálmán tér és a Deák Ferenc tér után a Móricz Zsigmond körtértől haladunk a Gellért térig, és számba vesszük a kedvenc helyeinket.

Elevenen emlékszünk még erre az ominózus Time Out-os megjelenésre, amikor egy emberként sóhajtott fel Újbuda, hogy micsoda szuper hellyé vált a környékük az elmúlt években. De bennünk él az első olyan cikkünk is, amit kifejezetten a Bartók régi-új felhozataláról írtunk, még 2014-ben. Hihetetlen, hogy micsoda tempóban változott a környék, lett napról napra jobb hely a lokálpatrióták és az önkéntes szószólók segítségével. Tíz éve még csak nem is sejtettük, hogy ennyire élénk ütőere lesz a városnak a Bartók, most pedig alig tudjuk összeszámolni a jobbnál jobb helyeket, melyeket előszeretettel látogatunk, ahová sokszor akkor is szívesebben szervezünk találkozót, ha a város másik oldaláról kell átvillamosoznunk. Ilyen ez, beszippant!

Galléria megnyitása Móricz Zsigmond körtér Fotó: Balkányi László – We Love Budapest

Ha kifejezetten a körtéren keresünk harapnivalót vagy találkozóhelyet, akkor régóta jó választás a Semmi Extra. 12:00 és 15:00 között hétköznap ebédet is kínálnak, de bármilyen randira, baráti összefutásra ideális. A gomba hasában találjuk a 4 Street Coffee-t, ami a kávézóláncokhoz hasonló bő választékát hozza el további sütikkel, szendvicsekkel, mentes választékkal, közérthetően. Nagyon boldoggá tett minket két éve az Arán Bakery budai nyitása is, hiszen az ír-nemzetközi péksüteményekkel és kivételesen finom kenyerekkel foglalkozó csapat élen jár a város pékségei között.

Galléria megnyitása Fotó: Polyák Attila – We Love Budapest

Régóta kedvenc a Bajor Söröző, ami az összes korosztálynak kedvez: kinek szaftos burgerekkel, kinek jéghideg sörrel vagy így együtt. Ha a kézművesre esküszünk, a Rizmajer Sörházban a helyünk, ahol akár az alapsörökre, akár a szezonális vendégekre szomjazunk, barátsággal várnak. Ahogy megindulunk a Bartók Béla úton, egyből két ázsiai egységet találunk, melyek gyorsabb, funkcionális helyek: a Buddha Original Wok Bar és a Vin.Vin City főleg wokban készülő egytálételeket, forró leveseket kínál, akár sietős ebédre is korrekt választások. Még mindig a páratlan oldalon találjuk a Pancs kisboltját, ahová mindig érdemes benézni valami újdonságért, különlegességért. Hétköznap a hétvégi piacozást pótolván például.

Galléria megnyitása Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest

Bartók Béla út abszolút egyedinek számít például a kis galériákba, kultúrterekbe ékelődött kávézók terén: kell is a hasonló, befogadó közeg, hiszen összművészetileg is fontos ez a környék. Az egyik ilyen kedves hely a Gross Arnold Galéria és Kávézó, ami a Kossuth-díjas, zseniális magyar grafikus előtt állít emléket. Népszerű a Kis Présház irodalmi kávézó is, de valódi színes kultúrkört alkot a Kelet törzsközönsége is.

Galléria megnyitása Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Budapest

Nincs az az évszak, amikor ne lenne jó náluk kávézni, uzsonnázni: odabent a sok könyv és a melegség, a tavaszi-nyári teraszon pedig a boulevard hangulata ragad magával. Valóságos kis univerzum a Gdanské, hiába érkezünk sietősen, odabent lelassulhatunk pierogival és zurek levessel. Vietnami kávézó is üzemel, Caphe by Hai Nam néven, de itt sem csak a lecsöpögtetős vietnami kávét kérhetjük, hanem jobbnál jobb autentikus fogásokat is. Szeretni való, profi hely! Nem is olyan régen pedig a Girafe-ban is jártunk, szintén kellemes kávézó.

Galléria megnyitása Fotó: Szabó Gábor – We Love Budapest

Ami a pizzát illeti, pontosan három nagyszerű helyet szoktunk felkeresni, ha a Móricz közelében járunk és nápolyi pizzára vágyakozunk. A MOTO a maga hipszterségével hozza a fiatalos flow-t, és egészen jó áron dobhatunk be egy forró 32 centist.

Galléria megnyitása Fotó: Nemes Nóra – We Love Budapest

Tasty a Bartók Béla út 93. alatt érhető el, és ez alapvetően egy másik irány, mint a felsorolásunk, de mindenképp szólunk róluk, mert szuperek, és máshol nem is tudnánk őket megemlíteni. Az Amore di Napoli a Budafoki úton készíti a jobbnál jobb pizzákat, bármikor szívesen megyünk hozzájuk is. Szabad stílust képvisel az Allegro, az olasz trattoria, ahol megpihenni is jó program.

Galléria megnyitásaFotó: Csudai Sándor – We Love Budapest

A geekek kedvence a környéken a BarCraft, társasozni és mellé limózni-csipegetni, sörözni az Enter Barba járunk, szuper hely azoknak, akik munka után egy kis játékkal lazítanának. Nem kell mindent olyan véresen komolyan venni! Ezt a lazaságot megtartva a spanyolos tapasok és borok világába is megérkezhetünk a Ménesi út elején: a La Nube nemcsak ízeivel, de barátságos hangulatával is hozzáadhat egy emlékezetes estéhez. Srégen szemben akár folytathatjuk is a koccintást, a Ménesi Borbárban. Kóstolókkal és tematikus borestekkel is készülnek.

Galléria megnyitása Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest

Galléria megnyitása Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest

Két klasszikusunk a Hadik és a Szatyor Bár: bohém helyek mindazoknak, akik az élére vasalt kalandok helyett inkább valami másra vágyakoznak. Ugyanezt a vibe-ot, életérzést és bohém dekadenciát hirdeti további három hely az úton, melyek közül aligha tudnánk választani favoritot. Itt van nekünk egyrészt a BÉLA, ami a maga elfuseráltságával lopta be magát a szívünkbe már a nyitáskor, 2018-ban. Minden baráti találkozó jóleső lehet itt, de érdemes asztalt foglalni! Aztán a MITZI, ahol forróitalozni, koktélozni és vacsorázni is szuper. Aztán, amolyan slusszpoénként, a itt van a viszonylag fiatal Bartók  reggel.délben.este . Mindig hozza azt, amire vágyunk: egy kis nyüzsgés (népszerű) , jóféle falatok és mosolygás.

A teljes cikk elolvasható a welovebudapest.com oldalon

Címkép: Bartók reggel, délben, este