A háború ára: ócska populisták vagy nem értik az egészet

Posted by

Jobbágy Tibor
>Deutsch Tamás Facebook oldalán ezt posztolta: „Üzenjük Brüsszelnek: ne velünk fizettessék meg a háború árát!”, amit a minden posztját lezáró „Ennyi.” követ. (Ez utóbbiról nem tehet, neki csupán ennyire futja.)
De természetesen ezt nem ő találta ki. Orbán mondata így hangzott: „Ne a magyarokkal fizettessék meg a háború árát!” Deutsch nem erőltette meg magát azzal, hogy túlzottan átfogalmazta volna a mondatot.
Kiszelly ennél egy kicsit differenciáltabban fogalmaz: „Az európaiak fizetik meg a háború árát.” Bár ebben egy fokkal több igazság van, de ez is messze van a valóságtól.
Ezek után lássuk, mi is a helyzet valójában:
Orbán naponta elmondja: azt akarja elérni, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, ami vagy nem több egy minden alapot nélkülöző populista kijelentésnél, vagy ennél is rosszabb a helyzet, ha tényleg így gondolja, mert akkor a miniszterelnök nagyon nem érti, miről is van szó valójában.
Gondoljuk végig:
A háború költségeinek túlnyomó részét a háborúban aktívan résztvevő felek, esetünkben az oroszok és az ukránok viselik. A maradék többségét – tárgyi és anyagi támogatás formájában – a NATO és az EU állja. Ezen belül az EU által nyújtott támogatás ténylegesen csak azokat az országokat terheli, amelyek az EU-s
költségvetés nettó befizetői. Magyarország nem tartozik közéjük.
Mindezeken túl még a háború terhére írható az infláció növekedése, ami – méretükkel arányosan – valamennyi ország között oszlik meg. A magyar inflációnak – amely az EU országai között kiemelkedően a legnagyobb – legfeljebb egyharmad részben oka a háború (a többi az elhibázott, dilettáns pénzügy- és gazdaságpolitika következménye), ami a háború teljes költségének százalékban ki sem fejezhető mikro-töredéke.
Üzenjük Deutsch Tamásnak: így fizettetik meg velünk a háború árát. Ennyi.

Címkép: Deutsch Tamás és Erdős Norbert Brüsszelben