Újabb FIFA botrány

Posted by

Nagy a tülekedés, hogy mely szervezetek, intézmények, kormányok, személyek a világon a legnagyobb haszonlesők, de egy biztos: a nemzetközi sport szövetségei előkelő helyet vívtak ki maguknak. Főként igaz ez azokra a sportágakra, amelyek a legnézettebbek, szponzorok, látogatók tekintetében komoly szerepük van egy ország imázsépítésében – ezt különösen az autokrata rezsimek becsülik meg. A FIFA – mint a dokumentumsorozatokban látható –Blatter elnök úr előtt ésv úgy érzékelem utána is adott okot a megbotránkozásra.
Most azt olvasom a hvg.hu-n, hogy érik a következő botrány. A FIFA döntése értelmében a szaúdi
turisztikai hatóság, a Visit Saudi szponzorálhatja a 2023-as női labdarúgó világbajnokságot. A szaúdi
ügynökség olyan márkákhoz csatlakozhat szponzorként, mint az Adidas, a Coca-Cola vagy a Visa. A
női labdarúgó-vb július 20-án kezdődik az aucklandi Eden Parkban. Szaúd-Arábia emberi jogi gyakorlata sok szempontból kifogásolható, a nőkkel való bánásmód miatt különösen, ezért tartották képtelenségnek és bizarrnak a felajánlkozás elfogadását. Az ausztrál futballszövetség azonnali magyarázatot vár a FIFA-tól, és csalódottságának adott hangot, hogy a döntés előtt nem konzultáltak velük. A Human Rights Watch egyik vezetője, Minky Worden emberi jogi szakember emlékeztetett arra, hogy Szaúd-Arábiában még 2018-ban sem sportolhattak az iskolákban a lányok és a nők, sőtb még a stadionokban sem nézhettek sportot. Egyúttal felvetette, hogy szponzori támogatások helyett az arab országnak inkább alapvető emberi jogi reformokat kellene végrehajtania. Igaz, ehhez képest számos reformot bevezette, a nők például vezethetnek már autót, vagy igényelhetnek maguknak hivatalos okmányokat, de továbbra is egy férfi gyám engedélyét kell kérniük ahhoz, hogy megházasodjanak, vagy nőgyógyászati egészségügyi ellátáshoz hozzáférjenek.
„Elég ironikus lenne, ha a szaúdi idegenforgalmi hatóság szponzorálná a világ legnagyobb női sportünnepségét, ha figyelembe vesszük, hogy Szaúd-Arábiában nőként még munkát sem vállalhatsz
a férfi gyámod engedélye nélkül” – jelentette ki az Amnesty Australia egyik aktivistája. A FIFA mindig azzal védekezik, hogy politikamentes szervezet, de ez nem más, mint kapzsi és amorális hárítás, amelynek a szervezet jelenlegi első embere, Infntino úr számos jelét adta annak, hogy elsősorban a kassza működik a fejében, ahogy elődjének. Fenntartásai, ha netán vannak, azonnal fölszívódnak, ahogy a hitvány anyagiakról esik szó. (T.E.)

Címkép: Focimeccsre viszik a nők a gyerekeiket