Tom Brady, aki Messi, C. Ronaldo és Beckham – egy személyben

Posted by

10+1 tény Tom Brady-ről, az amerikai foci nagy alakjáról, aki visszavonult

>Kert Attila

1. 1977-ben született az USA Kalifornia államának San Mateo nevű városában, teljes neve Thomas Edward Patrick Brady Jr. Felmenői apai ágon írek, anyai ágon skandinávok – svédek és norvégok –, meg lengyelek és németek voltak. Már közép- és főiskolás korában is látszott kivételes sportolói tehetsége, főiskolásként baseballban is ígéretes játékosnak tartották, sokak szerint minden idők egyik legsikeresebb elkapója lehetett volna.

2. De nem lett, mert inkább az (amerikai)focit választotta. És jól tette, mert széles körben osztott vélemény szerint a sportág valaha élt legjobb, és tényszerűen egészen biztosan legsikeresebb játékosa lett belőle: ebben a posztban felsorolni sem lehetne azokat az eredményeket, címeket és rekordokat, amiket elért és megszerzett.
3. A legfontosabb, legnagyobb eredménye, hogy összesen hét alkalommal nyert Superbowlt (ez talán hét BL-győzelemnek felel meg), egymaga többet, mint a liga bármelyik csapata. Ezen kívül öt alkalommal volt a Superbowl, és háromszor a liga legértékesebb játékosa (MVP). A nevéhez fűződik minden idők legtöbb irányítóként elért győzelme, a legtöbb passzolt touch down, a legtöbb passzolt yard (majdnem 90 ezer!) és a leghosszabb touchdown-passz: 99 yard. (Nehéz lenne ezeket az európai foci nyelvére „lefordítani”, de ez valami olyasmi, mintha ő lenne minden idők gólkirálya, passzbajnoka, és az is, aki legtávolabbról – 90 méterről!! – szerzett gólt, vagy adott gólpasszt.) Tényleg hosszan lehetne sorolni az eredményeit, de aki ismeri az amerikai-focit, az úgyis tudja, miről, kiről van szó; aki meg, nem annak számára nehéz megérteni ezeket a statisztikákat. Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom, Brady körülbelül Messi, C. Ronaldo és Beckham – egy személyben.
4. Bár tőröl metszett kaliforniai, úgy alakult, hogy sosem játszott egyetlen kaliforniai csapatban sem – pedig van belőlük néhány. Neve az NFL Magyarországon legnépszerűbb (és egyben persze leggyűlöltebb) csapatával, a bostoni New England Patriots-szal forrt össze: 22 éves(!) karrierjéből 19 szezont a massachusettsi csapatban húzott le, hét Superbowl győzelméből hatot a kékekkel szerzett. Jellemző, hogy amikor Pats túladott rajta, mert hát üzletileg már nem tűnt kifizetődőnek megtartani az akkor már 42 éves(!) szupertsztárt, Brady egy akkoriban eléggé közepesnek számító csapathoz (vagy, hát fogalmazzunk pontosabban: a liga egyik leggyengébbjéhez), a Tampy Bay Bucakaneershez szerződött – és azzal nyert egy Superbowlt. Úgy, hogy több egykori játékostársa, követte a Bucks-hez, köztük olyan is, aki már visszavonult: Rob Gronkowski, mint egykor Napoleon harcosai a „sírból”, direkt Brady kedvéért tért vissza két év „nyugdíj” után. (By the way ő volt minden idők legidősebb Superbowl-győztes irányítója, idén pedig az egész liga legidősebb játékosa.)
5. Azért a sikerek mellett balhék is fűződnek a nevéhez: egyszer például öt meccsre eltiltották, mert direkt szabálytalanul leeresztették a labdákat; úgy ítélték meg, hogy a puha labda nekik kedvez.
6. Vagyonát 250 millió dollárra becsülik, ez – árfolyamtól függően – 90-100 milliárd forint körül van. Ebben azonban nem első – még saját családján belül is csak ezüstérmes volt: felesége, a szupermodell Giselle Bündchen vagyona ugyanis 400 millió körül jár. (Brady ezen a pozícióján úgy tudott javítani, hogy tavaly elváltak, így szingliként már ő a leggazdagabb a családjában.)
7. Zenei ízlése kifinomultnak nevezhető, hiszen kedvencei között Kendrick Lamar, Jay-Z és az Imagine Dragons mellett ott van a Coldplay és a U2 is. Mint rendes kaliforniai, imád szörfözni és golfozást sem veti meg. Természetesen „szerepelt” minden fontosabb amerikai rajzfilmben, így a South Parkban és a Family Guyban is.
8. A csapat szurkolói nem mulasztanak el egyetlen alkalmat sem annak rögzítésére, hogy egyetlen egy irányító (és egyetlen csapat) van az univerzumban, aki kétszer győzte le Superbowlban: Eli Manning és a New York Giants.
9. Mint minden nagy egyéniség, különösen sikeres sportoló, művész vagy politikus, ő is meglehetősen megosztó személyiség: nemcsak milliónyi rajongója, de rengeteg gyűlölője is van. Egy valami azonban elvitathatatlan: Brady kiemelkedő képességű, kivételes sportember, minden idők egyik legkiválóbb sportolója. (Ezt én mondom, aki nem a rajongói táborában foglalok helyet.)
10. Egyszer, egy évvel ezelőtt már visszavonult. Aztán alig negyven nappal később visszavonult a visszavonulástól és egy évet még ráhúzott a Bucks-szal.
+1 Ma ismét visszavonult. Mint az általa közzétett videóban mondta: most végleg.