Nem kell törődni Oroszország szétesésével

Posted by
Peter Drobny
>Az ukrán elit azzal fecsérelte idejét, hogy korrupciójukat és nagyképűségüket olyan történetek mögé bújtatta, miszerint valami nagy játékot játszanak az USA-val, Oroszországgal, Európával, Kínával… Végül is Ukrajna jobb formában került ki a szovjet gazdasági világból, mint mi. Míg a tavalyi invázió előtt négyszer kisebb volt a GDP-je, mint Lengyelországé.
A baloldali intelligencia fóruma, a krytykapolyticzna.pl interjúja Radoslaw Sikorskival, a volt lengyel külügyminiszterrel. (Hétvégi olvasmány lengyeleseknek az egyik legbefolyásosabb lengyel atlantistával, Anne Applebaum neves amerikai politikai elemzőnő férjével.)
Sikorski szerint a Nyugatnak nem kell törődnie Oroszország szétesésével, mert egy 11 időzónán átnyúló, belső konfliktusba süllyedt, több ezer nukleáris robbanófejjel rendelkező országról, meglehetősen veszélyes perspektíváról van szó.
– Nem hiszem, hogy a szétesés Oroszországot fenyegetné, esetleg valahol a határon, mint Dagesztánban vagy Csecsenföldön – talán egy nagyon legyengült Oroszország kénytelen lesz visszahúzódni saját területére. De nem látom Oroszország egyetlen részét sem, egyetlen köztársaságot vagy régiót sem, amely ellenállna a stratégiai Moszkva-Pétervár tengelynek. Röviden, ez inkább egy vágyálom, és ne foglalkozzunk azzal, hogyan mentsük meg ma Oroszországot, mert egyelőre meg kell mentenünk Ukrajnát Oroszországtól – mondja Sikorski “A Nyugat átlépte a Rubicont” -című interjújában.

Cím,kép: Sikorski Obamánál