Kell-e vajon nyelvvizsga?

Posted by

POGI Podcast & Blog

A közepes fejlettségből való kitörés lényegi eleme a humántőke emelése lenne. Ehhez képest már nem kell egyetemi diplomához, sőt, phd-hez sem a nyelvvizsga. Döbbenet. Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak Magyarországon, nem többen… Összesen 60 ezren szereztek tavaly nyelvvizsgát. Igen, tudjuk, hogy nem a papír számít, de a papírok száma valószínűleg jól mutatja a nyelvtudás szűkülését.

71 hozzászólás,
40 megosztás
A legrelevánsabbak
Petrus Gábor
Főnix Oszlár Gazdag
A közepes fejlettségből csak a nyugati magyar proto-etnikum tud kitörni. A megoldás a kettős államrend békés kialakítása. A Szapolyai-csőd 1526-tól menthetetlen. A közös nyelv nem közös civilizációs identitás.

Balázs Anett

Én nem igazán értem, a napjainkban miért van szükség nyelvvizsgára. 11 évet éltem angol nyelvterületen, nyilván soha senki nem kérdezte van-e nyelvvizsgám (illetve, de, bocsánat, mielőtt az MA-t kezdtem az egyetemen kint, akkor feltétel volt az IELTS/TOEFL nyelvvizsga). Viszont nagyon sok középefokú nyelvvizsgával rendelkező emberrel találkoztam kint, aki megcsinálta a nyelvvizsgát Magyarországon (pl. a diplomához), de mivel mihelyst lenyelvvizsgázott, nem foglalkozott a nyelvvel, így az aktív nyelvtudása a béka feneke alatt volt. Csak azért, mert valakinek van középfokúja, nem jelenti azt, hogy tudja használni a gyakorlatban a nyelvet. Magyarországon sok helyen angol nyelven van állásinterjú. Nem kérik a nyelvvizsgát, hanem azt nézik, hogy tényleg tud-e angolul az illető. Az ismerőseim körében, akiknek a diplomához kellett a nyelvvizsga, azoknak a nagy része sem a munkájában, sem magánéletben nem használja a nyelvet, megcsinálta 20 éve, mert muszáj volt. A nyelvvizsgák száma szerintem nem tükrözi a társadalom nyelvtudását.