Életveszélyes kis vacak

Posted by

Henry Belot

>Leesett egy teherautóról egy egészen kicsi fémkapszula. Átmérője nem nagyobb, mint egy ausztrál 10 centes fele. Azért az ausztrál tízcenteshez hasonlítjuk, mert az eset Nyugat-Ausztráliában történt. Darren Klemm, a Tűzoltóság és Sürgősségi Szolgálatok Minisztériumának megbízottja elmondta, hogy a készüléket speciális sugárzásérzékelő technológia segítségével keresték a Great Northern Highway 1400 kilométeres szakaszán. Először a kutató csapat egy autóban észlelte, amely 70 km/órás sebességgel haladt a kapszula mellett. Ezután egy kézi sugárzásmérő készülékkel meghatározták a pontos helyét a földön.

A kis vacak a Rio Tinto nevű bányából származott, ahol a vasérc sűrűségét mérte. A pici fémdarab 8 mm x 6 mm-es volt. És egy potenciális gyilkos. Ugyanis radioaktív  sugárzást bocsátott ki. Teherautón szállították a bányából Perth városba. S útközben valahogy leesett.

Már két hete tűnt el, azóta keresték. Kiderült, hogy legurult az autópályáról és oldalt, a fűben landolt. Hivatalos nyelven a kapszula “jelentős közegészségügyi kockázatot” jelentett. Akármilyen kicsi is volt, aki védőfelszerelés nélkül közeledett hozzá, az 1 méteres körzetében olyan sugárdózist kapott, mintha egy alkalommal egymásután tízszer megröntgenezték volna.

Az ausztrál védelmi erők most ellenőrzik a kis radioaktív eszközt a sorozatszáma alapján. Newmanban egy biztonságos helyen tárolják, mielőtt csütörtökön Perthbe szállítják, egy ólomkonténerben, amely megvédi az embereket a sugárzástól. Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália egészségügyi vezetője elmondta, hogy vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan veszett el a szerkezet. Ha bebizonyosodik a gondatlanság, akkor vádat emelhetnek. “Nem tűnik úgy, hogy a készülék elmozdult volna” – mondta. “Úgy tűnik, hogy leesett a teherautóról és az út szélén landolt. Elég távol ahhoz, hogy ne legyen egyetlen nagyobb település közelében sem”.

CímkéP.  Fénykép: Department Of Fire And Emergency Services WA Handout/EPA

Guardian Australia