Mi vagyunk Kína pöcegödre

Posted by

>Jókora balhé Nyíregyházán az akkumulátoralkatrész-gyár ügyében

>Cservenyák Katalin
Magyar Narancs
>Kiabálásokkal, tumultuózus jelenetekkel, lökdösődéssel és taszigálással indult kedd délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának közmeghallgatása Nyíregyházán. A városba akkugyárat terveznek, még ha nem is így nevezik az épülő üzemet.
Tavaly ősszel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével jelentették be Nyíregyházán, hogy hamarosan akkumulátorgyár épül a szabolcsi megyeszékhelyen. Akkor még a dél-koreai W-Scope szeparátorfilm-gyáráról volt szó, most hétfőn Szijjártó azonban azt jelentette be, hogy a Boysen Battery
Components Hungary Kft. fog akkumulátortakaró tartólemezeket gyártani a nyíregyházi új gyárában. A helyiek mégis attól félnek, hogy idővel a termelés kibővülhet és ténylegesen akkumulátorokat is fognak majd itt gyártani.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya – barátságosnak aligha nevezhető időpontra – kedd délelőtt 10 órára hirdette meg azt a közmeghallgatást, amelyet az ügyben a jogszabályok alapján kötelező megtartania. Ráadásul ezt a hivatal 120 fős termében tartják, ahova viszont az érdeklődők többsége nem fért be. A bejárati kettős ajtónál egymást nyomják és szorítják az emberek, miközben nem engedik őket be.
Utóbb az az információ jött belülről, hogy a terem megtelt. Ez viszont azt bizonyítja, hogy a nyíregyházi központú környezetvédelmi hatóság rosszul mérte fel az érdeklődést. A helyszínre időközben rendőrök is kiérkeztek, miközben bentről az a információ szivárgott, hogy a bejutottak azért tiltakoznak, mert
ügyfélként kellett regisztrálniuk.
A kintiek szerint viszont egyáltalán nem zsúfolt a terem, ennek ellenére 10 órakor megkezdődött a közmeghallgatás, amelyen a helyi hatóság vezetője, Rozinka-Illés Zsolt tartott tájékoztatót– közbekiabálásoktól sem mentesen.

Az épület előtt maradtak körében először a  Mocskosb Fidesz!, majd az Orbán, takarodj! skandálás hangzottfel.

Más újságírókkal együtt tudósítónk sem jutott be még a terembe, de ugyanebben a helyzetben volt egy ideig Apáti István (Mi Hazánk) országgyűlési képviselő is. Apáti a helyszínről telefonált a rendőrségnek, akik végül beengedték.
A kintiek úgy tudják, nagyrészt a Fidesz szimpatizánsaival töltötték fel előzetesen a termet, akik egy bent felvételeket készítő újságíró kezéből kis híján kiverték a telefont, miközben melegebb éghajlatra küldték a tudósítót.
A kinnrekedt emberek felháborodásukban azt kérdezik, ha egy egyszerű közmeghallgatást nem tudnak megszervezni az illetékesek, akkor hogyan folyhat itt majd gyárépítés. De félő az is, hogy ezzel a roppant felemás közmeghallgatással a környezetvédelmi főosztály letudja a kötelezőt, s több hasonló eseményt már nem szervez.

Címkép: Nyíregyháza: Mi vagyunk Kína pöce