A bizalomhiány ára

Posted by

Balásy Zsolt
Holdblog

Balásy Zsolt egy sajátos, sőt meghökkentő példán vezeti le, hogy mi az alapvető
oka a magas inflációnak, és ebből már következne a megoldás is…

Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és kereskedelem bizniszbe vágok.
Miért ne? – a társadalomnak sokkal kevesebb kárt okozok, mintha alkohollal tenném ugyanezt. Van egy kis baj azonban: Magyarországon ez illegális. Nem bízhatok abban, hogy a gondosan nevelgetett cserjéimet nyugodtan betakaríthatom és az Aldiban értékesíthetem, ami egy bor, vagy pálinka termesztőnek természetes. Engem valamiért folyamatosan üldöz az állam.
Mi lesz a válaszom? Magas eladási ár: a bizalomhiányt, a rettegést az államtól, és ennek kockázatát kifizettetem a fogyasztóval. Persze a verseny miatt így se kérhetek akármennyit a növényeimért, de az állam e versenyt is korlátozza. Tőle félve kevesebben fognak marihuánát termeszteni szőlő meg szilva helyett.
Egyszóval bizalomhiány egyenlő magas árak.
Magyarországon, Európa legnagyobb (és a többi országéval szemben még decemberben is növekvő!) inflációjának hazájában ismerős a jelenség, ugye?
Miért itt drágul a legjobban a tészta? A kenyér? A benzin? A bármi?
Sok oka van, de talán a bizalomhiány közülük a legkárosabb. Gyengülő forinttal együtt lehet élni. Egyszeri energiaár-sokkokkal is. De azzal, hogy a gazdaság szereplői nem bíznak az államban, már kevésbé. Hiszen, ha a nagyrészt kormányzati hibák miatt széteső költségvetés azt jelenti, hogy az magántulajdonból lesz kipótolva és e célból onnan harácsol az állam, ahol pénzt lát, az bizony nem nagyon különbözik az illegális kábítószerek kereskedésének üldözése hatásaitól. A folyamatos bizalomhiányt pedig itt is a fogyasztóval
fizetteti meg a kereskedő. Vagy a termelő. Vagy a biztosító. Vagy bárki.
Mi lehetne egy megoldás a marihuánaárak letörésére?
Természetesen a legalizálás. Mi lehetne egy megoldás az Európa-csúcs magyar infláció letörésére? Természetesen a „legalizálás”. A gazdasági szereplők üldözésének befejezése. A magántulajdon szentsége. Az ad hoc adóztatás és az árstopok mellőzése. Ilyesmik.
Európában mindez bevett szokásnak mondható. Törökországban nem – hivatalos infláció 60-80 százalék. Argentínában sem – hivatalos infláció 100 százalék. Venezuelában sem – hivatalos infláció 230 százalék.
Magyarország vajon melyik tömbbe tartozik?

Címkép: Marihuana termesztés