Külügyőr

Posted by

Szűcs R. Gábor

>A szépségemre esküszöm (pedig azzal nem szokásom játszadozni), hogy véletlenül bukkantam rá a Külgazdasági és Külügyminisztérium SZMSZ-ére, azaz Szervezeti és Működési Szabályzatára, (A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE 2022. szeptember 6.), s olthatatlan tudásszomjamnak engedve (ha ilyet mondani lehet a nettel kapcsolatban) átlapoztam. Nem mintha unatkoztam volna. Soha nem unatkozom. Kivéve a népgazdaság tervezése című tárgy előadásait az egyetemen. Az első előadásokon csak fizikailag, azután
már úgy se voltam jelen, mégis közepesre kollokváltam. Ahhoz mérten, hogy – miután a vizsgáztató kiment a teremből – távollétében én az egészet kipuskáztam a jegyzetből. Ez szerintem szép teljesítmény.
No, de nem erről van szó.
Négyszáz-valahány oldal SZMSZ, nem semmiség. De hát, mondom, űzött a kíváncsiság. Hogy is mondta Hofi? Szüzmárijáám! Hát én ekkora szakmaiatlanságot, hozzá nem értést, fogcsikorgatóan értelmetlen magyarkodást talán még soha nem láttam. Pedig én láttam ám olyan kormány-előterjesztést is a boldogult Antall-érában, amely Petőfi-idézettel kezdődött.
Nem vicc. Hanem ez most mindet alulmúl. Ez a kormányzati munka ellen elkövetett fényes
nappali merény.
Arról nem beszélek, hogy a csángó magyaroknak (összesen mintegy 62 ezren vannak (forrás: https://epa.oszk.hu/02100/02169/00006/M970134.HTM), ami viszonylag szép nézőszám egy
futballmeccsen, külön miniszteri biztosuk van, s ez persze nem egy embert, hanem egy apparátust jelent, legalább egy, de inkább több titkárnővel, beosztottakkal, gépkocsivezetővel, reprezentációs költségekkel. Mondom, nem csak erre gondolok, hanem arra – és ez a fő – hogy
a.) egy feladaton sokszor három-négy főosztály dolgozik párhuzamosan,
b.) olyan feladatokkal foglalkoznak főosztályok, sőt, magasabb beosztású vezetők, amelyeket egy, de legföljebb két referens vidáman elvégezhetne (és ez nem csak a csángókra vonatkozik).
Külön helyettes államtitkár „felelős” a határ menti együttműködésért (Jesszus, ezt annak idején minden referens maga végezte), a keleti- és a déli- együttműködésért (lehetne északnyugat és délkeleti is, a több égtájról nem is szólva), külön főosztálya van Kínának (ezen belül vajon van- e Budapest-Belgrád Vasúti Osztály, vagy Akkumulátor- csoport?), és így tovább.
Negyvenegy évet töltöttem az államigazgatásban, ezen belül a folyton változó nevű Külkereskedelmi-, majd a Külügyminisztériumban, de ilyen Augiász istállójával soha nem találkoztam.
C. N. Parkinson egyik alaptörvénye: az államigazgatásban „a munka úgy bővül, hogy kitöltse a rendelkezésre álló munkaidőt”. A KKM estében én ebben sem vagyok biztos.