Elvetélt haderőreform

Posted by

Jánosi Katalin

>Meztelen a király, inkompetens kormány, mekk-mesterek bandája, OLVASSÁTOK! Valóban
veszélyben a haza…
Kovács Gyula, a pécsi tüzérdandár egykori parancsnokhelyettese megírta a 444-ben.

A lényeg: Az elmúlt hat évben beszerzett 20 könnyű helikopterből csak ötöt fegyvereztek fel, 15-öt
hangárok hiányában sátrakban tárolnak. A lízingelt 12 Leopard 2 A4-es tank éleslövészettel egybekötött rendszerbe állító harcászati gyakorlatát meg sem tartották!
Orbán Viktor a 2010-es kormányváltás után 42%-kal csökkentette a védelmi kiadásokat, és ezt a csökkentést prolongálta 2016-ig. A védelmi kiadásoknak ráadásul rögzítetten csak a 4 százalékát fordították fejlesztésre. Ennek a szervezett hazaárulással egyenértékű elhanyagolásnak köszönhetően megszűnt a(z ország) támadó- és szállító- helikopter- képessége.
A tüzérségnél úgy elfogytak a működőképes állapotba szerelhető lövegek, hogy 2020 óta löveghiány miatt elmaradtak a végzős tüzértisztek államvizsga-éleslövészetei.
A honvédelmi törvény 2011-es módosításakor 30 évre titkosítottak minden a haderő szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire vonatkozó adatot. Évek alatt két NATO-csúcs is a szövetség haderejének korszerűsítése mellett döntött, Orbán azonban nem lépett, csak D. Trump elnökké választása után, aki fenyegetődzve zsarolta ki, hogy a NATO tagállamok valóban fejlesszék haderejüket, ne csak az amerikai technikára, képességekre támaszkodjanak. Orbán ekkor meghirdette a Zrínyi 2026 reformot 2017. január 1-jei kezdettel, ám teljesen titkosítva azt. A tízéves, hosszú távú stratégiai haderő-fejlesztési terv és a középtávú honvédelmi szakpolitikai program nem nyilvános, törvényellenesen kivonták a parlamenti ellenőrzés és a civil kontroll alól a programot.
Amit az ország tudhat “a fejlesztés végeredményeként egy-egy világszínvonalú nehéz, közepes és könnyű dandár lesz 2026-ra Magyarországon”. És valóban dől a lé, a költségvetés védelmi kiadási része a terveknek megfelelően radikálisan emelkedett, mi több, az évente elfogadott kiadásokat év közben elképesztő mértékben megemelték. De – a fejlesztésekre szánt pénzt éveken át képtelenek voltak elkölteni, meg sem indokolták a maradványok keletkezését, és a felelőst sem keresik.  Százmilliárdokról van szó!! A pécsi tüzérdandár egykori parancsnokhelyettesének elképesztő összefoglalója hazaárulással felérő mulasztások
sora, mindezért bíróság előtt kellene állnia – sokaknak.

Címkép: A Magyar Honvédség egyik leglátványosabb beszerzése 12 db Leopard 2 A4-es lízingelése volt. Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai lövészdandár parancsnoka magyar felségjelzést ragaszt az egyik újonnan beszerzett harckocsira a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni gyárában tartott bemutatón Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

https://444.hu/2023/01/26/elvetelt-haderoreform