De miért szivárogtatták ki?

Posted by

Hogy ki a lehallgatásokban szereplő „Tóni, Barbara és Ádám”, véletlen-e a névazonosság Rogánékkal, miért emlegetnek mindenféle „35 éves” elintézendőket (35 év a Rogán fennhatósága alá tartozó koncessziók leghosszabb időtartama), azt nem tudtuk meg. Rogánnak még a vizsgastiklibe keveredő kabinetfőnöke sem szerepel a vádiratban. Varga Judit is elkerülte a tanúként való meghallgatást, (ami távolról sem jelentene gyanúsítást), hiába emlegetik a lehallgatásokban némi iróniával a „jó miniszter asszonyt”. Érthető: nem akarják a drága idejét rabolni, amikor épp az ellennel küzd Brüsszelben a hazáért. Meg az egyetemi kuratóriumban, élethosszig. Meg a Pegasus-botrány sáncain. Szóval sok fontos dolga van, és kész. A magas körökbe mutató, zsarolásra alkalmas szexfelvételek készséges hatósági megsemmisítéséről, -bocsánat: „fizikai alaktalanításáról”- már nem is szólnék.

Ezek nélkül is sokat tudunk már a végrehajtói kinevezésekért kapott kenőpénzről. Olyan sok részletet, hogy ez el is fedi a lényeget. Azt, hogy ez nem „csak” korrupciós ügy. Benne van a rendszer alapképlete, működésének társadalmi logikája. Aki végrehajtás alá kerül, az a legkilátástalanabb helyzetűek közé tartozik. Ezektől szedték be azt a „felárat”, rajtuk hozták be azt a pluszköltséget a pályázatot nyert végrehajtók, amellyel feljebbvalóiknak törlesztették a kinevezésük árát. A pénz a lakásukat, házukat elvesztő, életük romjai alá szorult szerencsétlenektől szokatlanul egyenes úton került a NER-elit zsebébe. Lett belőle Porsche az államtitkárnak, vagy 120 milliós nyaraló a kamaraelnöknek, amit ő csak „kuckóprojektként” emleget. A bajban lévők lakásából a kivételezettek nyaralója. Télikerttel. Kell ennél didaktikusabb, szemléletesebb, szinte szájbarágós bemutató?

Éppen ezért furcsa, hogy egyszer csak kikerülnek a felvételek a lehallgatásokról. Nem úgy tűnik, hogy ez érdekében állt Völnernek, Schadlnak, a védelmüket ellátóknak. Vannak persze kisebb halak, egyéb gyanúsítottak az ügyben, de nem életszerű, hogy ők ilyen merész játékba kezdenének. A kormánynak pedig végképp nem áll érdekében – már ha a kormányt egységes egésznek tekintjük. Csakhogy nem az. Egyre világosabb, hogy a válság növekedtével személyes konfliktusok hálózzák be. Matolcsy és Nagy Márton, Matolcsy és Varga, a titkosszolgálatok felügyelete miatti huzakodásban Rogán és Pintér között, a visszatérő Lázár körül – ez csak a felszín, amit mi is látunk, de ki tudja, mennyi van még. Akár Orbán új üdvöskéje, Varga Judit körül is, akit a legkönnyebben elérhet a botrány, akkor is, ha a konkrét pénzmozgáshoz nincs köze. Lehet, hogy a híres fideszes egység repedezésének tünete a kiszivárogtatás?

Van másik feltételezés is. Lehet, hogy a telefonfelvételeken Völner nem fecseg, hanem tudatosan fenyegeti feljebbvalóit? Kizárt, hogy nem tudta: gyanúsítottként legálisan lehallgathatják. Mégis azt mondja T. hitvesének: fontolgatja, hogy „pofázni kezd”. „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke”. Schadl – talán túlozva – de már hatvan-hetven képviselő feldobásáról beszél. Előfordulhat, hogy fenyegetésüket az ő köreik hangosítják fel a kiszivárogtatással? Büdös az egész. A maffiauralomnál csak egy rondább van: a belső leszámolásoktól hangos, egymásra is lövöldöző maffia hatalma. Már nemcsak bűzben élünk, hanem golyók is süvítenek a fejünk fölött.
Itt lakunk. Ez volna a hazánk.

Új Hét/Népszava

Címkép: Schadl, Varga Judit, Völner