Csak egy öreg zsidó a kultúra napján

Posted by

Jótündér
>Mi közöm nekem ehhez, avagy a milyen kultúra napja?
(szomorúposzt)
Magyarország ugyanúgy küldene minket a halálba, mint 1944-ben. Ugyanúgy rabolnák ki a házainkat. Aztán büszkék lennének a Nobel-díjainkra. Csermanek nagypapi előtt vonulnának május elsején, tapsolnának a legújabb nemzetvezetőnek, aki megmenti őket a kevertfajúságtól. Ja, hogy a kedves Olvasó az pont nem. Hát kevesen tetszenek lenni a kedves Olvasók, nagyon kevesen.
A milyen kultúra napja? Demeter Szilárdnak, L.Simon Lászlónak, Hoppál Péternek, Megadjabékésszilvaynak mije van? Orbán Viktor családját Rákosiék mosták ki a fekáliából, és most egy idős ember holttestének megtekintése után elfogyaszt egy homárt, aztán repül vissza, nehogy lekésse a Felcsút-Kisvárdát, ez a hivatalos magyar kultúra. Lánczi a nemzet filozófusa, Schmidt Mária a nemzet történésze és Philip a nemzet filmese. Ezt ünneplik ma, nem azt, hogy Kölcsey Ferenc belezúgott a Szemere Pálba, ami legalább érdekessé tenné kicsit a reformkort.
Mi a fasz közöm van nekem ehhez, bazmeg? Az én kicsi magyar hazámat nem lehet látni a Holdról. Konkrétan az Astoriától lehetne látni, ha nem lenne takarásban. És pont azt a kicsi magyar hazát akarják ledózerolni Orbánék.
Mit mondhatnék ma egy tehetséges magyar fiatalnak? Mi mást, hogy húzzon el innen, mielőtt elrabolják az életét? És lehet, hogy nem is mondanék neki semmit, mert távol kerültem tőle, ha meghalok egy öreg zsidót fognak eltemetni, már csak mások emlékeihez van közöm, a gázhoz, a megadjaferencek géppisztolyához, a mínusz húsz fokban elkövetett “férfias szivatásokhoz”. Én nem vagyok Gerő András, hogy Molnár Attila Károllyal parolázzak, nem vagyok Slómókám, a szolga, akit néha meghívnak Takaró Mihály és Bayer Zsolt mellé egzotikumnak. Mi közöm nekem ehhez az egészhez?

Címkép: Soutine festménye