Ukrajna a Senkiföldje?

Posted by
Szent-Iványi István
>Mi van? Bár már semmin sem csodálkozom
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint: “naponta több ezer ukrajnai (így kárpátaljai magyar) gyermek, apa, férj hal meg Putyin vandál agressziója, az arra adott ostoba uniós reakciók, szankciók, valamint Zelenszkij, a dnyiprói polgármester (meg a hozzá hasonlók) verbális vandalizmusa miatt.”
Szánthó egyenlőségjelet tesz a háborús bűnöket elkövető vandál orosz agresszió és az uniós szankciók valamint Zelenszkij és a dnyiprói polgármester kijelentései közé, mintha egyenlő mértékben lennének felelősek a háború ártatlan áldozataiért. Nehéz eldönteni, hogy szimpla tudatlansággal és ostobasággal vagy tudatos becstelenséggel állunk szemben
Egyébként ugyanebben a bejegyzésben siet megerősíteni főnöke álláspontját, miszerint Ukrajna valóban senkiföldje. Csak locsoljuk még olajjal a tüzet, hátha attól elalszik!

Ez megint méretes tudatlanságról árulkodó kijelentés. Senkiföldjének (no man’s land) azt a területet nevezzük, amelyik uratlan, nincs senkinek a fennhatósága alatt, sem jogi, sem tényleges értelemben. Nos Ukrajna az ukránoké, akiknek egyértelmű fennhatósága van jogi értelemben az egész ország felett, de facto gyakorolják is az ország területének 80%-a felett. A megszállt terület sem nevezhető senki földjének, mert nemzetközi jogi értelemben az is Ukrajna fennhatósága alá tartozik (ezt idáig a magyar kormány sem vitatta, tehát Szánthó most a hivatalos állásponttal is vitatkozik), de facto pedig az oroszok ellenőrzik, tehát semmiképpen nem tekinthető fennhatóság nélküli területnek. Meglepő ez az állítás egy olyan intézmény vezetőjétől, amely az Alapjogok Központjának nevezi magát.

Címkép: Orbán ábrándozik