Ukrán polgármester – “politikai korrektség” nélkül

Posted by
Dnyipro | hvg.hu
Dnyipro/ hvg.hu

Bekéretik az ukrajnai magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései miatt – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán. Orbán újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna „a senki földje”, és Afganisztánhoz hasonlította a The American Conservative újságírója szerint. Nyikolenko azt írta, hogy az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Szavai szerint Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele. Ezzel lényegében a két szomszédos ország közötti további párbeszéd lehetőségével játszadozik – tette hozzá a külügyi szóvivő. Bejegyzését azzal zárta, hogy ezért bekéretik a külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt egy őszinte beszélgetésre. Mint hozzátette, fenntartják a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzanak.

Ez volt az a zártkörű beszélgetés, ahol Orbán arról is beszélt, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU tagja akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle.

Címkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kötetlen beszélgetésen fogadta az amerikai konzervatívokat a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Új Hét/Magyar Hang