Degas – A tökéletesség nyomában

Posted by

2023 februárjában ismét a mozikban látható az Exhibition on Screen (EOS) sorozat Edgar Degas életművét feltáró rendhagyó tárlatvezetése.
Az Exhibition on Screen, 2019-ben már bemutatott, nagy sikerű, és most újra látható része a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum nagyszerű kiállításától – itt található Nagy- Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye – egészen a párizsi utcákig vezet. A rendhagyó tárlatvezetés lehetővé teszi, hogy ritkán kiállított műveket is közelről figyelhessen meg a néző; ugyanakkor rávilágít, hogy Degas mindenben a tökéletességet kereste: haláláig kísérletezett a különböző technikákkal – viszolygott a bronztól, mert az maradandó, „az öröklétnek készül” –, miközben mindent megfigyelt, eltanult elődeitől. Közel sem egyszerűsíthető le életműve a táncosnőket guvadt szemmel figyelő voyeur-ként!
Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Már eladott művei közül sokat visszakért vevőiktől, hogy még csiszoljon rajtuk. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra – csak annyit bocsátott áruba, amennyi a megélhetéséhez feltétlenül kellett –, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező munkái – ráadásul egészen közelről.
A film felhasználja kortársak és barátok írásait is, sőt Degas leveleit is. A művészetkedvelők ilyen módon egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a 19. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és pályájáról.
„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz.” – Edgar Degas Az év során az sorozat további részei is filmvászonra kerülnek: a fotórealista Hopper; a kora modern női alkotók ikonikus alakja, Mary Cassatt; a megunhatatlan Vermeer; valamint a Tokió képzőművészetével foglalkozó epizódok.
Exhibition on Screen
Degas – A tökéletesség nyomában (Degas – Passion for Perfection)
Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 85 perc (2018)
angol nyelven, magyar felirattal
Rendező: David Bickerstaff
Pannonia Entertainment

Címkép: Degas A Strange New Beauty