A pokolba vezető út meg a jószándék

Posted by

  Mark Edwards: Nincs menekvés

Pál Attila

A könyv hátlapján megakadt a szemem egy szón: bestselleríró. Nos, ha újra ifjú lennék, és írói pályára készülnék, dehogy vesződnék nagyívű regényekkel, míves kis novellákkal, csakis bestsellereket írnék. Már, ha lenne ilyen műfaj… Egy könyv ugyanis attól lesz bestseller, hogy rengeteget (szó szerint a legtöbbet) adnak el belőle. Ez persze nem jelenti azt, hogy a boltokból elkapkodott művek mindegyike feltétlenül kiállná az irodalomtudós ítészek próbáját, de azt sem, hogy a könyvespolcunk hátsó sorába kellene elrejtenünk vendégeink vizslató tekintete elől. A bestseller megjelölés önmagában nem értékítélet, csupán könyvkereskedelmi hívószó. És ki nem örül, ha művét elkapkodják a boltokból?

Korunk egyik legnépszerűbb műfaja pedig a sok-sok izgalmat, félelmet, borzongást ígérő thriller, nem véletlen, hogy a könyvesboltok kirakataiban tucatjával tündökölnek. De nem elég rátalálni egy jó témára, kiötleni egy többé-kevésbé hihető történetet, életveszélybe sodorni lehetőleg minél több szereplőt, a szó irodalmi értelmében meg is kell tudni írni, sőt az sem árt, ha mondanivalója is van.

Mark Edwards könyve, a Nincs menekvés ragyogó példája a jó thrillernek. A történet alapmotívuma, hogy két egymást nem ismerő fiatal keresi évekkel korábban eltűnt testvérét, s útjuk egy pontján találkoznak. Együtt kutatnak tovább, ám hamarosan tudatosul bennük, hogy valakik, valami ismeretlen okból nem akarják, hogy a tit(k)okról, szeretteik hollétéről akár csak sejtésük is támadhasson. A két főhős, a Seattle-ben dolgozó brit Aidan és a helyben, a kaliforniai (képzeletbeli) Eaglewoodban felnőtt, ám a keleti parton tanuló Lana azonban egyre szenvedélyesebben tör célja felé – az eléjük tornyosuló akadályok és az egyre veszélyesebb fenyegetések hatására egyre elszántabban. Még akkor is, amikor a hozzájuk eljutó információk szerint semmi esélyük, hogy élve lássák viszont szeretteiket. Sőt azzal is tisztában vannak, hogy a saját életük is egy hajszálon függ. De kik és miért rejtegetik előlük a testvéreiket, akik talán már nem is élnek? Mi folyik ebben a kisvárosban, amelyet nemrégiben kis híján elpusztított egy erdőtűz. Miért retteg és hallgat mindenki? Mi köze van a természeti katasztrófának az eltűntekhez, valamint a titkok és kamaszok rejtegetőihez?

A hasonló cél és az azonos ellenségek mind barátibbá teszik a két főhős kapcsolatát, a szó legszorosabb értelmében bajtársakká válnak. Ellenségeik félelmetesek, holott eredeti céljuknál magasztosabb aligha létezik korunkban: a Föld megmentése a pusztulástól. Csakhogy, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. A rejtélyes, a valamiért az emberek és a hatóságok elől is rejtőzködő csoport vezetője, a megszállott környezetvédő Shannon látomásaiban már egyre inkább eluralkodik az apokalipszis, és ez megváltoztatja célját, eszközeit és módszereit is. A küszöbön álló, elkerülhetetlennek vélt világvégét egy maroknyi megtévesztett, fanatizált vagy megfélemlített fiatal és néhány fegyveres elvbarát társaságában, elrejtőzve akarja túlélni. A világvége azonban a fenyegető természeti katasztrófák ellenére csak nem következik be a tervezett időpontban…

A brit Mark Edwards szociológiai végzettségű író. Nem csupán egy izgalmas történetet mesél el olvasóinak. Könyvében megjelenik a környezetszennyezés, a világ minden táján tapasztalható felmelegedés okozta természeti anomáliák, a katasztrófák helyi és globális politikai kezelésének kérdése. De ennél tovább megy: felmutatja a társadalomban tapasztalható nemtörődömséget, a látszatcselekvések elégtelenségét, az e kérdéskörben érzékelhető nemzedéki ellentéteket, a gazdasági és környezetvédelmi érdekek ütközését. Túl sok ez? Nem. Figyelmeztetés az emberiségnek, hogy ami ma még csak hagymázas látomás, holnap valóság lehet. Az angol cím még kifejezőbb, mint (az egyébként jó) magyar: No Place to Run, azaz nincs hova menekülnünk.

Edwards kiszámítottan adagolja az izgalmakat. Néha úgy tűnik, csöndesedik a történet, ám a következő mondatban mindjárt érezhető a lappangó feszültség, ami újra meg újra az egekbe szökik. Közben plasztikus portrékat fest hőseiről. Aidan és Lana mellett megismerhetjük a megszállottságába veszett, a világért, az emberiségért aggódó, és megmentéséért a legváltozatosabb bűncselekményektől sem visszariadó, valahol mégis áldozat Shannont. A csapata pedig elszomorító karakterekből áll össze: az ugyancsak elszánt környezetvédőként fellépő, ám kiábrándult Jimmy, a buta, közönséges suttyó végrehajtó, Cody, ellenpontként pedig ott van a rövidlátó, korrupt, szorult helyzetében mégis emberül viselkedő Hood polgármester. Előkerül a két nyomkereső testvére is: Aiden megtévesztett, fanatizált húga, és Lana öccse, aki rosszkor volt rossz helyen.

Meg kell említeni a fordító, Rohánszky-Nagy Réka munkáját: pontosan adja vissza Edwards hétköznapi, mégis igényes nyelvezetét – ennek nem mond ellent, hogy szereplői olykor durván beszélnek. Az egyszerű mondatok erős túlsúlya nem csupán könnyen olvashatóvá teszi a szöveget, hanem folyamatosan fenntartja a feszültséget is.

Mark Edwards

Mark Edwards: Nincs menekvés
Fordította: Rohánszky-Nagy Réka
Gingko Kiadó, Budapest, 2022
368 oldal, a könyvön szereplő ár 4990 Ft,
online ár a kiadónál 4040 Ft
ISBN 978 615 632 6225

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Két évvel ezelőtt a tizenöt éves Scarlett Seattle-be utazott, hogy egy hetet az ott élő bátyjánál, Aidennél töltsön. A fiatal lány azonban a városnézést követő éjszaka nyomtalanul eltűnik. Hosszas nyomozás téves jelek és zsákutcák után Aidan már majdnem feladja a reményt.
Aiden elindul, hogy kiderítse az igazságot, és egy tűzvész sújtotta, eltűnt tinédzserek képeivel teleplakátolt városra, Eaglewoodra talál. A helyiek szemmel láthatóan félnek, a rendőrség pedig nem ad választ Aidan kérdéseire, aki úgy érzi, ismét zsákutcába jutott. Egészen addig, míg egy véletlen találkozás Lanával rá nem vezeti őt az első valós nyomra.

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: