A Karmelita kolostor új monumentális festménye

Posted by

 

>Ebben az épületben dolgozik Orbán Viktor. Néhány napja avatták a művet.
A kultúra napi események közepette szinte elsikkadt az a hír, hogy a jeles napot idén egy új festmény átadásával is ünnepelték a Miniszterelnökségnek is helyet adó Karmelitában. A monumentális festmény 17 négyzetméteres, 5,6 méter magas, 37 figura, angyalok és szentek láthatók rajta, a jelenet egy templombelsőben zajlik. Azt festettem meg, amin szeretnék én is részt venni, ha meghalok. Ez hajtott – idézi az MTI a Vas megyei Oszkó mellett élő és alkotó Kisléghi Nagy Ádámot. A művész alkotása kifejezetten erre a helyszínre készült, amely egykor a karmeliták templomának adott otthont, ma pedig koncertteremként használják.
Kisléghi Nagy Ádám: Sacra conversazione
Kisléghi Nagy Ádám: Sacra conversazione
 MTI/Bruzák Noémi

A kép címe Sacra conversazione (Szent beszélgetés), és a helyszín magyarázatot adhat arra, hogy Kisléghi Nagy Ádám miért helyezte el Johann Sebastian Bachot is a szentek sorába, közvetlenül Remete Szent Pál mögött, Szent Benedek mellett. „Azt akartam, hogy olyan jelenet legyen, amelyet én álmodok meg, és nem akarja azt elmondani, amit az írás is el tud” – fogalmazott az alkotó, aki szerint Festékből és vászonból lehet szellemi dolgot teremteni ma is. A budai várban található Karmelita kolostor két egységből áll: a koncertteremből, amely korábban templomként, később színházként funkcionált, és a rendházból, ahova 2019-ben a Miniszterelnökség, azaz Orbán Viktor munkahelye is költözött.

 Kisléghi Nagy Ádám 2019-ben Kossuth-díjat kapott. Vas megyében már számos kiállítása volt korábban, a Szombathelyi Székesegyházban 1999 és 2003 között ő festette a Szűz Mária életét ábrázoló festménysorozatot. Valószínűleg nem függetlenül ettől 2003-ban az év embere lett Vas megyében. Részletes életrajza itt olvasható.