Petr Pavel Csehország új elnöke

Posted by

Andrej Babiš elkezdte Orbán Viktort másolni, mert az eddigi terv nem jött be – Az itthon jól ismert, teljesen hamis jelszóval kampányolt a cseh elnökválasztáson.  “Ha ellenfele nyer, háborúba vezeti hazáját.”…

Petr Pavel 61 éves nyugalmazott tábornok, 2012-2015 között cseh hadsereg vezérkari főnöke, majd 2015-2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt. Az elmúlt években élesen bírálta Milos Zeman elnököt az oroszpárti politikája miatt. Szlogenjének azt választotta: „Hozzuk vissza a rendet és a békét a Cseh Köztársaságba.” Egy interjújában elmondta, az a célja, hogy a populizmus – vagy ami még rosszabb, a szélsőségesség – ne szivároghasson be az elnöki rezidenciára, a prágai várba. Eredményváróján Petr Pavel elárulta, hogy Petr Fiala miniszterelnök már gratulált az elnökválasztási győzelméhez, azt viszont, hogy Andrej Babiš megtette-e, nem tudja, mert nincs meg neki a volt kormányfő telefonszáma.

Milos Zeman 2013 óta tölti be az államfői tisztséget. Második mandátuma valamivel több mint egy hónap múlva lejár, a cseh törvények értelében nem indulhatott újra.

Címkép: Petr Pavel, Fotó: Lukas Kabon | Forrás: Anadolu Agency via AFP

Új Hét/Népszava

%d bloggers like this: