Mi a bajuk az Eötvös Gimnáziummal?

Posted by
Ács Dániel cikkének részlete. Megjelent a 444-ben. (Mi a bajuk az Eötvös Gimnáziummal? (444.hu)
Mi a bajuk a Színművészeti Főiskolával? Az, hogy nem az övék. Kende János, a régi SZFE ikonikus tanára, többek között számtalan Jancsó-film operatőre válaszolta ezt a 444 kérdésére még 2019 végén, amikor elindult a központilag irányított, kormányzati lejárató kampány az SZFE ellen.
Az elmúlt hónapok oktatásért folytatott keserves tiltakozásait követően a napokban a kormányzati sajtóban összehangolt támadás indult az Eötvös József Gimnázium és igazgatója, Moss László ellen. Hangfelvételekre hivatkozva állítják, hogy az ország egyik legnevesebb gimnáziumában félmillió forintért lehetett helyeket vásárolni diákok számára. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz.

A megsemmisítő kampány nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült. A készítőket láthatóan nem az igazság, hanem a maximális politikai haszon érdekelte. Ezt abból is lehet tudni, hogy az anyag először a Nemzeti Dohányboltokban és az utcán ingyenesen osztogatott revolver újságjában, a Metropolban jelent meg. A cikkeknél nem jelölték meg a szerzőt, és az ügy szereplőit, érintettjeit sem szólaltatták meg, ami egy ilyen témánál, ha valódi újságcikkről lenne szó, nem fordulhatna elő. Valaki olyanról állítják, hogy bűncselekményt követett el, aki meg sem szólal a hangfelvételeken. A címben szereplő állítást a lap nem bizonyította, az a bíróságon sosem állna meg. Nyilván a perköltségek, a helyreigazítások rutinszerűen be vannak kalkulálva a kampányba. Ráadásul a teljes pártsajtó változtatás, hozzáadott információ, utánajárás, kérdések, kételyek nélkül, szó szerint, katonásan közölte a központi anyagot. Csak azt követően küldtek ki egy riportert az iskolához, hogy a cikkek már mindenhol megjelentek. Az ATV pedig a történet hitelesítésére a Kacsa Magazin egykori főszerkesztőjét dobta be. Az Eötvös Gimnázium tanárai és diákjai részt vettek az elmúlt időszak tiltakozásaiban. A kormányzati sajtó lejárató anyagaiban vastagon kiemelve jelzi, hogy mi a valódi gond az iskolával: „Az elit budapesti gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben”
Az Eötvös elleni kampány egyfelől fenyegetés minden iskola, minden tanári kar, minden igazgató számára, és egyúttal kísérlet az egész ellenállás, az oktatásért, a tanárokért folytatott küzdelem bemocskolására.

Az Eötvös becsületének megtörése tökéletesen alkalmas az ellenállás gerincének megroppantására. Itt nem lesznek valódi tárgyalások, nem lesz kompromisszum, nem lesz megállapodás, nem lesz konszolidáció. Ez a harc addig fog menni, amíg a fontosabb iskolák le nem térdelnek, és amíg Orbán Viktor és emberei el nem foglalják az általuk kiszemelt intézményeket. Így volt ez a médiával, az akadémiával, a bankokkal, az egyetemekkel és minden tőlük szemernyit is független közösséggel. Mi a bajuk az Eötvössel?Az, hogy nem az övék.

(A szerző 25 éve az Eötvösben végzett.)