ChatGPT megváltoztatja az oktatást

Posted by
Lukas Stock
>Deutsche Welle
>Szakértők szerint a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia chatbotok megváltoztatják a diákok tanításának és tanulásának módját. Ez a fajta mesterséges intelligencia hibátlan külsejű tudományos esszéket tud írni. Ez fenyegetés vagy lehetőség, vagy mindkettő? Amikor Doris Wessels először bejelentkezett a ChatGPT-be, akkor az egy “varázslatos pillanat” volt – mondta el a DW-nek. Doris Wessel olyan gazdasági informatika professzor, aki évek óta kutatja a mesterséges intelligenciát (AI) és annak az oktatásra gyakorolt hatásait. Az ismerkedés a robottal  mindössze néhány nappal azután történt, hogy a ChatGPT, egy mesterséges intelligenciával működő chatbotot 2022. november 30-án az OpenAI nevű cég nyilvánosságra hozta létre jöttét.A ChatGPT-vel bárki kapcsolatba léphet egy internetes böngészőn keresztül. Beírja a kérdéseket vagy parancsokat, és a ChatGPT válaszol (szinte bármire). A megjelenést követő öt napon belül 1 millió ember regisztrált a használatára. Az OpenAI állítása szerint a ChatGPT emberhez hasonló hatékonysággal tud magyarázni, programozni és vitatkozni.Wessels, aki a Kieli  Egyetemen (University of Applied Sciences)  dolgozik, el van ámulva a technológiától. “Olyan, mintha egy másik világba lépnénk be” – mondta. Mike Sharples, az egyesült királyságbeli Open University emeritus professzora 40 éves mesterséges intelligencia területén eltöltött pályafutása során több ilyen “nagy áttörést” is látott – köztük a ChatGPT előfutárát, a GPT-3-at. Sharples arra figyelmeztet, hogy “a GPT demokratizálja a plágiumot”. Néhány diák nyíltan beszélt arról, hogy a technológia segítségével tökéletes tudományos nyelvezetű esszéket ír. De vannak arra is példák, amelyek azt mutatják, hogy a ChatGPT válaszai tényszerűen helytelenek lehetnek.

A ChatGPT használható tudományos tanulmányok írására. Sharples egy olyan tudományos cikket generáltatott a mesterséges intelligenciával, amely szerinte “átmenne egy első fokú tudományos felülvizsgálaton”. Ez aggasztja Wessels-t, aki szerint az egyetemeket az a veszély fenyegeti, hogy lemaradnak. Egyrészt ott van a szoftveripar, amely egyre erősebb mesterséges intelligencia-rendszereket fejleszt. Másrészt ott vannak a diákok, akik gyorsabban tanulják meg, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát az oktatásban használni, mint ahogy tanáraik lépést tudnak tartani a fejlesztésekkel.

A diákok a közösségi médián keresztül gyakran valós időben, gyorsan értesülnek az új AI-technológiáról, és szívesen kipróbálnak új módszereket, míg egyes egyetemi oktatók és professzorok esetleg lassabban haladnak a felzárkózással, vagy megrögzöttek.

Wessels úgy látja, hogy a “lehetséges horrorforgatókönyv” szerint a gyanútlan professzorok azt hihetik, hogy kiválóan oktattak, hiszen minden diákjuk hibátlanul adja be a feladatokat – holott valójában a ChatGPT vagy egy hasonló rendszer dolgozott a háttérben.