Alakot és halmazállapotot váltó robot

Posted by

Qubit

>Az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen dolgozó Carmel Majidi és kollégái azonban egyedülálló áttörést értek el Az általuk készített, miniatűr robot nem csupán váltogatni képes halmazállapotát a szilárd és folyékony között, hanem ezzel együtt erősebbé is képes válni, így elbírhat saját magánál nehezebb tárgyakat. A jövőben elektronikai eszközök javításához használhatják, vagy arra, hogy az emberi testből távolítson el lenyelt, veszélyes vagy mérgező anyagokat, tárgyakat. A néhány milliméternyi robotot folyékony fém, pontosabban gallium és mikroszkopikus méretű, neodímiumból, vasból és bórból készített mágneses anyag elegyéből készítették a tudósok. Szilárd halmazállapotban annyira erősnek bizonyult, hogy elbírt egy nála harmincszor nagyobb tárgyat.
Ahhoz, hogy a robot gyengébbé váljon, nagyobbra nyúljon, mozogjon vagy folyékony tócsává plottyadjon össze, a kutatók mágneseket helyeztek el a közelében. Ezek egyedi kialakítású mágneses mezeje fejtett ki hatást a robotban lévő, apró mágnesdarabokra, és ezek mozgása deformálta a fémet – írta a New ScientistAmikor Majidi és kollégái váltakozó mágneses mezőt használtak, a robot folyékony fémtestében lévő elektronok elektromos áramot termeltek. Ahogy ezek az elektronok mozogtak, felmelegítették a robotot, amelyik ettől idővel megolvadt.  A kutatók azt is kipróbálták, hogyan mozognak az apró robotok egy mesterséges gyomorban, ahova például toxikus anyag került. A robotok a tárgy közelébe férkőztek, megolvasztották magukat és így körülfolyták a problémás objektumot, majd kivonszolták a gyomorból.
Végül a kutatók egy mini LEGO-emberkét formáltak a robotból, amelyik úgy tudott megszökni egy berácsozott térből, hogy megolvasztotta magát és kifolyt a rácsok között. (ábra)

( A Cell folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint.)