Az agyunkban élő, egymással folyamatosan beszélő olasz házaspár

Posted by

>Fontos felfedezést tettek magyar agykutatók, akik egy új kommunikációs útvonalra bukkantak az agyban. Hogy pontosan miről is van szó, arról egyikük, Acsády László beszélt a Reggeli gyorsban. Az egyik legfontosabb nemzetközi tudományos szaklapban, a Nature Neuroscience-ben is megjelent annak a magyar neurobiológus csapatnak a felfedezése (Kísérleti Orvostudományi Intézet | Hádinger Nóra és Acsády László), amely az egész agyunkat beborító agykéreg és a szilva nagyságú talamusz viszonyát kutatja. Acsády László a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a két terület nagyon különös kapcsolatban áll egymással, és ahhoz a sztereotíp olasz házaspárhoz hasonlította őket, akik folyamatosan kommunikálnak egymással, még éjszaka is. Ez az állandó kommunikáció teszi lehetővé minden gondolkodásunkat, érzésünket és cselekedetünket.

Acsády László
Acsády László

Tehát a talamusz “beszélget” az agykéreggel, ezeket idegpályák viszik, és az agykéreg is beszél a talamusszal. Ahogy mondta, “különös feladatmegosztás van közöttük, a talamusz hozza a híreket, tényeket, és a két beszélgetésből lesz a vélemény, és amikor kiderült, “mi a helyzet”, végül az agykéreg kiadja a parancsot, hogy mit csináljunk. Ebben a “házban” azonban sok-sok párhuzamos “szoba” is van, tehát sok “házaspár” él ott: az egyik az érzékeléssel foglalkozik, a másik a gondolkodással, a harmadik a cselekedet kivitelezésével, és mostanáig úgy gondolták, hogy ennek a beszélgetésnek az alapelvei hasonlóak minden szobában. A magyar agykutatók felfedezésének a lényege, hogy ők most találtak egy új kommunikációs pályát, ahogy az agykéreg beszél a talamusszal.  Azon az agyterületen, amely a legfejlettebb gondolkodásért felelős, a homloklebenyben, “alapvetően eltér, ahogy az agykéreg beszél a talamusszal, mint az agykéreg többi területén”.
Ez az eltérés abban más, hogy amikor az agykéreg kiküld egy fontos információt a talamusznak, akkor egy erős gátlósejtcsoportot is aktiválni fog. “Ebben a nagyon fontos kommunikációs csatornában van egy gátlás: tehát sokkal differenciáltabb az az információ, amit a gondolkodással kapcsolatos pálya küld a talamusznak, mint az agy többi területén.”

Különféle zavarokról esett szó, amelyek ezekben a kommunikációs csatornákban idegrendszeri betegségeket okoznak. Ha az egyik partner elkezd “ritmikusan kiabálni”, az a Parkinson kor tünetét okozza, a remegést. Ha felborul az egyensúly, epilepsziás roham lép fel. Ha a szobák közötti kommunikáció zavarodik meg, az a skizofrénia, sorolta, milyen területeket érint a téma. A műsorban még arról is szót ejtettek, hogy milyen feltételek között tudnak működni a kutatóműhelyek, és hogy milyen EU-s támogatást szereztek, ami nyugodt feltételeket teremtett a kutatáshoz.

Reggeli gyors/interjú Dr. Acsády Lászlóval. Riporter: Dési János
Új Hét