Orosz ügynököket gyanúsítanak a spanyol levélbombák miatt

Posted by

New York Times
>Amerikai és európai tisztviselők úgy vélik, hogy az orosz hírszerző tisztek egy oroszországi székhelyű, „fehér felsőbbrendű fegyveres csoport” munkatársait utasították postai bombakampány végrehajtására Spanyolországban. Ennek során hat levélbombát küldtek tavaly év végén Madridban olyan célpontoknak, mint például a miniszterelnök Pedro Sánchez. Senki sem halt meg, de egy ember megsérült.
A nyomozók az Orosz Birodalmi Mozgalomra összpontosítanak, arra a radikális csoportra, amelynek Európa-szerte vannak munkatársai. Szentpéterváron még katonai jellegű kiképzőközpontjai is vannak. A csoport vélhetően kapcsolatban áll orosz hírszerző ügynökségekkel és szélsőjobboldali spanyol szervezetekkel is. Ismertté vált az is, hogy a csoport fontos tagjai Spanyolországban jártak.
Amerikai tisztviselők szerint a kampányt irányító orosz tisztek proxy-csoportokat próbálhatnak ki arra az esetre, ha Moszkva a konfliktus eszkalációja mellett döntene. A mostani akció célja valószínűleg az volt, hogy jelezzék, Oroszország és meghatalmazottjai készek terrortámadásokat végrehajtani Európa-szerte, így a NATO-tagállamok fővárosaiban is.
„Ez figyelmeztető lövésnek tűnik” – mondta Nathan Sales, aki a külügyminisztérium terrorizmusellenes koordinátora volt a Trump-kormányzatban, amikor az Orosz Birodalmi Mozgalmat terrorista szervezetté nyilvánították. „Oroszország azt a jelzést küldi, hogy kész az általa mozgatott terrorista eszközökkel támadni a Nyugat hátországi területeit.”

Címkép: Levélbomba a spanyol miniszterelnöknek