Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség Varju Lászlóra

Posted by

A DK-s képviselő és az árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere elleni perben a hónap végén hirdethetnek ítéletet. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a politikust garázdaság vétségében, súlyos testi sértés és választás rendje elleni bűntettben mondja ki bűnösnek a bíróság.
Január 30-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken a háromféle bűncselekménnyel is vádolt DK-s országgyűlési képviselő, Varju László büntetőpere – tudta meg a Mandiner a törvényszék sajtóosztályától, amely arról is tájékoztatta portálunkat, hogy ezen a tárgyaláson a védői perbeszéd, majd a terhelt utolsó szó jogán történő nyilatkozata várható. Ezek hosszától függően pedig aznap akár ítélethozatalra is sor kerülhet.
Három vádpontban is bűnös lehet a DK-s Varju László
A Központi Nyomozó Főügyészség megkeresésünkre közölte, hogy az előző tárgyaláson az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az eljáró ügyész azt indítványozta perbeszédében, hogy a bíróság ítéleti tényállását a vádirati tényállásban foglaltak szerint állapítsa meg és mondja ki bűnösnek a vádlottat garázdaság vétségében, súlyos testi sértés és választás rendje elleni bűntettben. Ezért halmazati büntetésül ítélje börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre, melynek végrehajtását próbaidőre függessze fel.
A képviselő ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint Varju
a DK képviselőjelöltjeként a 2018-as országgyűlési választások előtt egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek – a választáson való győzelmi esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért annak visszalépéséért cserébe. A független jelölt azonban elutasította az ajánlatot.
A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi akcióját érinti az MTVA székháznál. Ennek kapcsán a december 16-án az épületbe bejutó ellenzéki képviselők egy öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, a biztonsági őrök azonban megakadályozták őket ebben. A másnap akciókor   képviselőt a biztonságiak ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása
miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju László továbbra is ellenszegült, és egy
biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.