A modern diktatúrához nem kell fekete autó

Posted by

Kaltenbach Jenő

A nyugati világban az úgynevezett 68-as mozgalom a társadalom modernizálását, demokratizálását szolgálta. Kiindulópontja, és hajtóereje az egyetemi értelmiség, oktatók és hallgatók voltak.
Magyarországon az ilyesmi totálisan ismeretlen. A magyar (egyetemi) értelmiségre ez sohasem volt jellemző. Sokkal inkább meghunyászkodik, beletörődik, mindig akadt köztük, aki a szakmai presztízsét hajlandó volt aprópénzre váltani, akik meg végképp nem tudták ezt elviselni, azok emigráltak, elvégre az értelmiség nemzetközi.
Azt mondja, az egykori egyetemi tanár, de ma már hatalomszolga Navracsics, hogy a modellváltás nem rontott az egyetemeken.
Még szép!!
Ez tulajdonképpen a kudarc beismerése, mert ugyan mi legitimálhatná a lépést mint a jobbítás, ami Navracsics szerint is elmaradt!
Én sem gondolom persze, hogy a kuratóriumokba ültetett kormányzati sameszek naponta beleszólnának abba, hogy mi történik. Hozzáértés hiányában ezt meg se tehetnék. A feladatuk az, hogy az intézményeket kormányzati kontroll alatt tartsák, hogy minden esetleges szabadság vágyat, rebellis hajlamot, letérést a hivatalos kurzusról csírájában elfojtsanak. Mi más??
Az egyetemi autonómia, a tudomány autonómiája minden valamirevaló demokratikus rendszer alfája és omegája, sőt annak kezdete visszanyúlik a sötét középkorba.
A korlátozása, megsértése eddig csak a legdurvább diktatúrák sajátja volt.
Na de ki mondta, hogy az Orbán rezsim nem durva diktatúra?!
Aki azt hiszi, hogy a diktatúra egyenlő a fekete autóval, az súlyosan téved. A mai modern diktatúráknak ilyesmire nincs szükségük, elég az intézmények megszállása.