Már játszanak a HUXIT gondolatával

Posted by

Nem nagyon van értelme bent maradni az EU-ban, amíg az unió ilyen, de kilépés helyett inkább teljesen át kellene alakítani, hogy minél lazább legyen – ezt a jobboldalon időről időre bedobott ötletet ezúttal Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum szóvivője vetette fel a Mandinernek adott interjújában.
Úgy véli: „az uniót ebben a formájában meg kellene szüntetni, és radikális reformokkal újjáéleszteni”, mert „az unió ebben a formájában csődbe jutott és szétrohadt, ideje egy új, szuverén államok közötti laza, pragmatikus együttműködési formát keresni”. Ez az új unió „a nemzetállamok demokratikus döntéshozatalára épülne, és nem a Bizottság önkényes döntéseire” – nem mintha az nem volna demokratikus, ahogyan most működik.
Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy a „Békemeneteknek is erős hatása volt az unióra”, hogy Fricz szerint az Európai Bizottság „elképesztő jogsértést követ el”, amikor feltételeket szab az oktatásra szánt pénzek küldéséhez. Belefért egy kis orosz propaganda is, amikor arról beszélt, hogy az ukránok helyett az amerikaiak háborúznak („az unió lényegében véve már harcoló fél az ukránok – bocsánat: amerikaiak… – oldalán”), és azt is elmondta, hogy mivel „Brüsszel a háború folytatását” akarja, „ebből súlyosabb kenyértörés is lehet köztünk és Brüsszel között”.