A szenvedés és a túlélés derűs méltósága

Posted by
>78 évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a budapesti Dohány utcainak nevezett (valóján a mai VII. kerület jelentős részén kialakított) gettó, ahol több mint hetvenezer embert zsúfoltak össze a terület csaknem hat héttel korábban történt lezárásakor. Alig tíz nappal később lépett be az auschwitzi haláltábor kapuján az I. Ukrán Front néhány katonája.

2006 óta — az ENSZ határozata alapján — január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. A világon mindenütt megemlékeznek a körülbelül hatmillió emberről, akik már soha nem térhettek vissza az életbe.
A két emlékezésre késztető dátum között nyílt meg Köböl Vera Nézőpont című kiállítása a Héber és Izraeli Kulturális Központ (MERKAZ) épületében.

Tölgyesi Katalin, a képeket válogató kurátor kevés szóval foglalta össze a kiállítás mindenen átsütő mondanivalóját: „Ezeken a képeken a fény a főszereplő. Ezek a művek a fényről, az életről szólnak. Ennek üzenete van, hiszen a sötétséget, bármilyen vastag köd is veszi körül, a legkisebb fénysugár is áttöri.

 

%d bloggers like this: