Ursula és a gonosz farkas

Posted by

Ursula von der Leyen nem táncol farkasokkal. Főleg nem, ha az övéit támadják. Nem sokkal azután, hogy díjnyertes póniját megölték von der Leyen bizottsági elnök elrendelte a farkasveszély alapos kivizsgálását. Az Európai Bizottság elnökének és a Nagy Gonosz Farkasnak a története néhány nappal egy teliholdas  meleg éjszakán kezdődött Alsó-Szászországban. Szeptember 1-jén, l éjfél után egy szürke farkas osont be Burgdorf-Beinhorn falucskába, hogy ételt keressen. A ragadozó a jól őrzött lovastelepen talált egyet. A harmincéves Dolly nevű kancának esélye sem volt.  Tetemét másnap reggel találták meg.
A farkasok korábban teljesen eltűntek von der Leyen szülőhelyéről. Viszont a vadvédelmi erőfeszítések  nyomán15 évvel ezelőtt újra megjelentek. A nyilvántartás szerint ma Németországban mintegy 1200 farkas garázdálkodik, s ezek éves szinten több ezer háziállatot falnak fel. A növekvő farkaspopuláció ellenére is a ragadozók ritkán vadásznak lovakra. “A farkas az farkas, de ez a mostani farkas valószínűleg megtanulta, hogy lehet lovakat megtámadni és elhurcolni” – mondta Frank Faß német farkasszakértő hozzátéve, hogy az eset még mindig kivétel a szabály alól.
A helyi hatóságok  Dolly gyilkosaként a GW950m néven nyilvántartott  Canis lupusra gyanakodtak. Egy hónappal később a vadállat felkerült a gyilkos farkasok listájára. Bár a farkasok Európában védett fajnak számítanak, a kormányok különleges körülmények között engedélyezik a kiirtásukat. A nyomozók decemberben DNS-bizonyítékok segítségével megerősítették, hogy GW950m volt a burgdof-beinhorni  lógyilkos.  “A védett fajokra vonatkozó törvények alóli különleges kivétel iránti kérelmet nyújtottak be, és azt a vonatkozó jogi követelményeknek megfelelően értékelték” – mondta Christina Kreutz, a GW950m halálos ítéletét meghozó hatóság, Hannover régió szóvivője a taz című német napilapnak. De nem volt hajlandó megmondani, hogy a Bizottság elnöke érintett-e ebben a döntésben. A POLITICO múlt héten megkérdezte, hogy Dolly legyilkolása befolyásolta-e a GW950m kilövéséről szóló döntést, Kreutz ragaszkodott hozzá, hogy nem. “Nem a von der Leyen asszony pónija elleni támadás volt az ok” – írta egy e-mailben, hozzátéve, hogy a GW950m eltávolítására irányuló kérelmet már korábban benyújtották.  S valóban,  a nagy gonosz farkas eltávolítására vonatkozó eredeti kérelmet augusztus 31-én nyújtották be, egy nappal Dolly korai halála előtt. A Politico viszont azt írta, az akkor csak kérelem volt, de  karácsonykor (amikor kimondták a halálos ítéletet)  Ursula megkegyelmezhetett volna a gyilkosnak.

Címkép: Ursula és Dolly/ Getty Images