Rések a pajzson

Posted by

Most lehetne szörnyülködni azon, hogy ilyen válságos időkben szabad-e ennyi pénzt áldozni ezekre a feladatokra. Lehetne élni a gyanúperrel, hogy ez a közbeszerzés (is) jelentősen túlárazott. Lehetne sopánkodni, hogy a közvélemény legapróbb rezdüléseinek ismerete továbbra is biztosítja a kormányzati manipuláció lehetőségét.

Mindezekkel azonban nem nagyon érdemes foglalkozni: régóta tudjuk, hogy Orbánék minden politikai terméküket alapos tesztelés után „viszik piacra”, és hogy hatalmuk érdekében nem sajnálják a ráfordításokat. Az árazás pedig a négyéves időtartam és az inflációs helyzet miatt nem feltétlenül látszik túlzónak. (Bár abban is biztosak lehetünk, hogy a költségek növekedése esetén a felek meg fogják találni a keretösszeg emelésének módját.)

Nézzük inkább a cikknek azt az állítását, mely szerint „a közbeszerzési eljárás valójában fideszes háziversenynek tekinthető”, hiszen a nyertes a Nézőpont Csoporthoz tartozik, míg a másik résztvevő a Századvég volt.

Ez a tény megmutatja, hogy egy-egy jogszabály önmagában semmit nem ér: hiába várja el az Európai Unió, és hiába ígéri meg ártatlan szemekkel a magyar kormány, hogy csökkenti az egyszereplős közbeszerzési eljárások számát, a feltétel teljesíthető lényegi változások nélkül is. Sőt, ha a NER-lovagok kicsit összekapják magukat – bár nem akarok tippeket adni –, minden zsíros közbeszerzésen lehet öt-hat induló is anélkül, hogy alákínálnának a kijelölt és elvárt győztesnek.Ha jól tudom, Fouché mondta, hogy minden törvény csak annyit ér, amennyit be tudnak belőle tartatni. A sokszorosan áruló rendőrminiszter gondolatát bátran kiegészíthetjük: minden szabály és ígéret csak annyit ér, amennyit be akarnak tartani belőle.

Kíváncsian várom a korrupcióellenes harc további ütközeteit.
Új Hét