Jászberényi laboratórium

Posted by
HírKlikk

>Szigorúan belügynek tekintette a jászberényi önkormányzati választást a Közösen Jászberényért Egyesület – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Kertész Ottó, aki fölényesen nyert választókörzetében, így bekerült a város képviselőtestületébe. (Jászberény tíz választói körzetéből tízben nyert a KJE, négy fideszes csak listáról jutott be a képviselőtestületbe, az ellenzék által támogatott csapatban pedig nem vett részt a DK – szerk.) A műsor másik vendége, Szekeres Imre, az MSZP politikusa pedig arról is beszélt Németh Péternek, hogy a számok is azt mutatják, sok fideszes szavazott rájuk, aki még tavasszal a kormánypártot támogatta. „Különben nem jön ki a matematika” – fogalmazott. Kertész Ottó emlékeztetett, hogy tavaly az országgyűlési választás előtt, az előválasztáson sikerült DK-s ellenfelét megverni, aztán a választáson alulmaradt, most viszont a Közösen Jászberényért azért is tudta megnyerni a választást, mert a fideszes kihívók ugyanúgy kezelték ezt a választást, mint az országgyűlésit.
„Akkor a legerősebb érv velem szemben az volt, hogy mi háborút akarunk és gyakorlatilag erre alapoztak – ami bejött –, de most nem volt középpontban a háború. Pócs János egyébként nem nyerte könnyen akkor a körzetet, Jászberény akkor is jelezte, hogy nem egy a szándék a másik 18 településsel.” Kertész Ottó is kijelentette, erősen és nyersen kimondták az emberek, hogy váltás kell. Szerinte besokaltak a „köpködéstől”. „Az elmúlt időszakban a testületi üléseken és az utána megjelent nyilatkozatokban a Fidesz oldaálról voltak nagyon durva megnyilvánulások, politikai jellegű támadások a KJE irányába és akár személyeskedések.”

Jászberény mindig is baloldalibb és liberálisabb volt, mint a Jászság többi települése – tette hozzá Szekeres Imre.  „Ez egy adottság, de van még egy különbség, az idő. Áprilistól a választásig az emberek megélték, hogy nem úgy vannak a dolgok, ahogy a Fidesz mondta. Az életkörülmények romlása már nemcsak egy hír a sajtóban, hanem valóságként élik meg. A másik különbség, hogy egy helyi közösségben való választás belső logikája más, mint egy nagy térség nagypolitikai választása. Itt többet számított, hogy ismerték Budai Lórántot, hogy a csapat együtt állt fel, olyan jelzéseket kaptak az emberek, hogy itt van egy nagyon tisztességes, becsületes társaság, amely jól intézte a város ügyeit a Fidesz-kormány ellenére és ezt honorálták.” Jászberényen túlmutató laboratóriumról beszélhetünk – fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte négy országos jelentőségű tanulsága van a jászberényi választásnak.

„Ebben a választási rendszerben az együttműködés a megoldás. Ez igaz akkor is, ha ezzel valamelyik ellenzéki párt szembemegy. A szavazók nem a pártutasítást követték, hanem közös jelöltre szavaztak. Ez nem egyik vagy másik pártról szól, az ellenzéki szavazó ugyan kötődik egy párthoz, de erősebben ahhoz a gondolathoz, hogy el kell küldeni a Fideszt.” Szekeres Imre megerősítette, helyben kell megegyezni, hogy ki a jelölt, nem a pártközpontokban, és ahol nem tudnak dűlőre jutni, ott kell előválasztást rendezni. Az MSZP senkire nem mutogat – tette hozzá.  „Többször tárgyaltunk a DK vezetőivel még azután is, hogy kilépett a KJE-ből, ahol politikai pártok vannak, de a választók civil egyesületnek vették. A lakosok azt érzékelik, hogy nincs pártoldalról nyomulás és irányítás.”

Szekeres Imre szerint jövőre az EP- és az önkormányzati választáson is össze kell fogni az ellenzéknek, egy lista kell. Az MSZP az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét. „Ha együtt indulunk, akkor az a hat ellenzéki pártnak minimum kilenc mandátumot jelent, ha külön, akkor hatot, tizenegy uniós mandátum jut a Fidesznek, egy a Mi Hazánknak. Együtt kell csinálni az uniós és önkormányzati kampányt, ha a kettő között nincs összhang, akkor a választó dezorientálttá válik. A kettőt a közös lista köti össze, akkor ugyanaz az üzenet, hogy együtt csináljuk. Viszont, ha csak a városban fogunk össze, de országosan egymás ellen versenyzünk, az lerontja ezt az eredményt is.”

Szekeres Imre beszélt a türelmetlenségről, amely érezhetően jelen van az elemzők és a politikusok között, amiért nem lázadnak az emberek a rossz életkörülmények miatt. Emlékeztetett, hónapok kellenek, hogy az hasson a véleményükre. Az időbeli csúszás minimum fél év, de igazán egy év, mire meggyőződéssé válik, és aki eddig közömbös volt, vagy a Fideszre szavazott, eljusson oda, hogy ez így nincs rendben. „Most Jászberényben ennek az első jelét láttuk.”

A KlikkTV Mélyvíz című műsora itt tekinthető meg.

Cyímkép: Az újjáválasztott polgármester