Az újságíró szakma a politikai nyelvrombolás ellen

Posted by

MÚOSZ
“Újságíróként van felelősségünk abban, engedjük-e elrabolni a nyelvünket
” – írta György Zsombor a Magyar Hang főszerkesztője annak okán, hogy már le is szerelték a megyehatároknál elhelyezett táblákat, és immár mindenütt “vármegye” kifejezés olvasható rajtuk.
Hozzátette, hogy a diktatúrák mindig megragadják a lehetőséget, hogy a köznyelvet is uralják. A rezsim évek óta egyre több nyelvi torzszüleménnyel fertőzi a közbeszédet, hol az ellenségképzés, a gyűlöletkeltés, hol a negatív hírek elfedése, a tények torzítása vagy meghamisítása a célja. Így tette szitokszóvá a többi között a liberalizmust, ellenséggé Brüsszelt vagy a transzneműeket, formált menekültekből migránsokat, vagy koptatta lyukassá a polgár, a magyar és a nemzet szót. Egyszersmind ezeket el is vette tőlünk, kisajátította, politikai céljának megfelelő, szűkített jelentéssel látta el.
Ám a sajtó felelőssége abban is megmutatkozik – megmutatkozna -, hogy nem enged a hatalom manipulációjának, kerüli ezeknek a szavaknak, kifejezéseknek a magyarázat nélküli alkalmazását. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mi lesz a hírekkel, amelyeket közölni és nem magyarázni kell? Nem vezet-e tudathasadáshoz, ha a szavak kétféle jelentése között kell lavírozni? Ezek és hasonló kérdések megvitatása a cél a Sajtófórumon. Ennek időpontja január 24., kedd. 16.00 óra. HelyszíneMÚOSZ Sajtóház, Budapest, VI. ker. Vörösmarty u. 47/A.  Felkért vitapartnerek: György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, Para-Kovács Imre publicista és Ránki Sára nyelvész.