A mi középhatalmunk

Posted by

Lendvai Ildikó
>A képen középen álló, elölről-hátulról éppen dekorálás alatt lévő miniszterelnök szerint Magyarországnak a régióban meghatározó középhatalommá”kell válnia, minél előbb, nyilván az ő (közép)vezetésével.
Jó lesz. Bár szerintem ha nem is területileg vagy a gazdasági erő és az életminőség terén, de néhány tudományos eredményt és zseniális művészeti alkotást tekintve van, amiben máris nagyhatalom lehetnénk. Az ibolyaszerénységű kormánytól persze távol áll, hogy ilyesmivel hivalkodjék, ezért inkább szétverte az Akadémiát és intézeteit, valamint kulturális háborút indított a művészetben szinte minden ellen, ami eredeti, független és zavaróan tehetséges.
Gondolom, az a cél, hogy egyenletesen közepesek legyünk: ami nagyon jó és önálló, azt kicsit le kell nyesegetni, más területeket meg középhatalmi szintre fejleszteni. A kaszinó üzletág pl. ezek közé tartozik. Most, hogy végre Habony Árpád is bevásárolta magát a kaszinóbizniszbe, (a szép nevű “Las Vegas csoport”-ba, dehát Vásárosnaményről vagy Kistarcsáról mégse nevezhették el), ez az ágazat is szárnyalni fog, az tuti.
De nemcsak kaszinó-középhatalom leszünk, hanem 2024-re vagy 25-re űrhajós középhatalom is. Bizony. A kormány úgy tervezi, hogy ekkor megy majd magyar űrhajós az űrbe, (nem, nem Habony, nem csinálhat mindent ő), a lehetséges jelöltek körét már ki is választották.
Egy ellenzéki képviselő ezt firtató kérdésére Csepreghy Nándor, az ellenállhatatlan humorú államtitkár azt válaszolta: Volna pár, ötletem, hogy kit lőjünk fel.
Nekem is, államtitkár úr, nekem is. Csak úgy, ingyért, az idén ismét felemelt államtitkári fizetés nélkül.
A lehetséges jelöltek körét Önökhöz hasonlóan már én is kiválasztottam
Remélem, elég nagy befogadó képességű űrhajót tetszenek tervezni…

Címkép: Szerb kitűntetés