Ukrajna jövője a Nyugattól függ

Posted by

A független Ukrajna jövője a Nyugat katonai és pénzügyi támogatásától is függ – figyelmeztetett a Der Standard című liberális bécsi lapban Lendvai Pál.
A Putyin által megparancsolt agresszív háborúban harcoló orosz katonákkal ellentétben az ukránok tudják, hogy miért harcolnak, ez magyarázza meglepő harctéri sikereiket. Ám a független Ukrajna jövője
a Nyugat támogatásától is függ. Ebben a tekintetben pedig Németország, az EU vezető gazdasági hatalma, amely kulcsszerepet tölt be a NATO európai részében, kezdettől fogva bizonytalan szerepet tölt be.
Olaf Scholz, a pacifista német állam szociáldemokrata kancellárja Nagy-Britanniával és Lengyelországgal ellentétben habozik, hogy szállítson-e az ország német páncélosokat Ukrajnának.
A Neue Zürcher Zeitung egyenesen „lomhának és a múltba fordulónak” minősített német szociáldemokraták alighanem a hitleri Németország bűneivel kapcsolatos emlékekre vannak tekintettel, valamint azokra a vitákra, amelyek arról folynak, hogy a nyugati szövetségben állítólag a német hegemónia veszélye fenyeget. Mindennek azonban már szóba sem szabadna kerülni az ukrajnai lakosság elleni gyilkos
rakétatámadások láttán – hangsúlyozta Lendvai.
Mindenesetre a Scholz-kormány még mindig akadályozza az egységes állásfoglalást Moszkvával szemben, noha a zöldek és a liberálisok segítőkészek Ukrajnával kapcsolatban. A Der Spiegel című német hetilap legutóbbi számában terjedelmes cikkben mutatja be, „mennyire rossz valójában a helyzet a Bundeswehrnél”.
Vajon meddig fogják a nyugati kormányok idén is fedezni Ukrajna havi 3- 4 milliárd dollárra becsült pénzügyi szükségletét? És mit szólnak az infláció által sújtott szavazók az újjáépítés már novemberben 750 milliárd dollárra becsült költségeihez? A politikai szavazatvadászok tőkét kovácsolnak a félelmekből, amelyeket a bevándorlók idéznek elő. Eddig 14 millió emberrel számolnak, akik az orosz támadás miatt menekültek el hazájukból, és közülük mintegy hétmillió keresett menedéket külföldön.
Az Ázsiából és Afrikából érkező, mindeddig ellenőrizetlen migránsáradat háttere előtt nem szabad figyelmen kívül hagyni a politikai retorika és a valóság között húzódó éles határt, és ezzel a demokrácia
terhelhetőségének határát sem – figyelmeztetett Lendvai.
HJ

Címkép: Olaf Scholz Leopard 2-es tankkal