“Nemzeti agymosoda”

Posted by

Vicsek Ferenc
Amennyiben a befolyásolástól mentes tájékozódás (melyhez való jog az Alaptörvényben is garantált alapjog) nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. Vicsek és társai, Polyák Gábor médiajogász, egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, a 2022-es választások előtt az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője,  valamint Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató alapítója mérésének eredményei kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon.

A MÚOSZ-alelnök úgy értékelte a kutatás eredményeit, hogy a már említett manipulációs rendszer működtetése túllép a jogállami kereteken. A politikai propagandát cáfoló információknak töredék esélye van eljutni a tömegekhez.nVicsek Ferenc állítása szerint amikor ezt a „nemzeti agymosoda” rendszerét felállították, az egyik cél az volt, minél több olyan sajtótermékük legyen, amely a közönség előtt hitelesnek tűnik fel. Hogy ez mennyire volt sikeres, arra a felmérésből hozott egy ábrát.

Melyik médiumot tartja a magyar társadalom a leghitelesebbnek?
Melyik médiumot tartja a magyar társadalom a leghitelesebbnek? Forrás: Politikai Propaganda Indikátor.
Az ábrából is könnyen kivehető, a teljes népesség egynegyede a kormányhoz közeli, a kormányzati elvárásoknak megfelelni kívánó sajtóterméket tart a leghitelesebbnek. Ugyanakkor az a 46%, amely nem válaszolt könnyen befolyásolható a propaganda által.

Az első helyen választott média:
Vaskosan kormány propagandista: MTV 7%, TV2 6%, Hír TV 4% Kossuth rádió 3%? Origo 3%, Megyei napilap 1%, Magyar Nemzet 1% = 25%
Inkább kormánypárti: Index =4%
Kiegyensúlyozottabb: RTL 10 %? ATC 4%, 24.hu 3%, Telex 3%, HVG 2%, = 22%
Inkább ellenzéki: Népszava 1%

Azt is vizsgálták, hogy mennyire van átjárás a kormánypárti és az ellenzéki buborékok között, és azt találták, hogy a fideszes buborék sokkal zártabb, a Fidesz-szavazók  kevésbé kalandoznak el a médiabuborékukból a kormánytól független sajtó felé, míg az ellenzékiek lényegesen nagyobb arányban követnek kormánypárti médiumokat.

Nem „az emberekkel” van baj

Ezzel együtt is Vicsek úgy véli, hogy nem az „emberekkel van a baj” – ahogy azt egyesek hangoztatják –, hanem sokkal inkább az a helyzetleírás a helytálló, hogy „az emberek” ki vannak téve egy manipulációs gépezetnek. Kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett szerinte például többen ítélnék el a kormánypárt támogatói közül is Oroszországot mint háborús agresszort. Vicsek és társai végkövetkeztetése, hogy szükséges a jogállami kereteket helyreállítani, az Európai Unió vonja a jogállamisági vizsgálódásai tárgykörébe a független tájékoztatáshoz való alapjog érvényesülését, ugyanis álláspontjuk szerint ez Magyarországon nagyon sérül.

Címkép: Orbán UFÓ-dicsfényben

Új Hét