Álszakértők helyett a rendőrgyilkosságról

Posted by

Tarjányi Péter- író, biztonságpolitikai szakértő
>Napok óta hallgatom a rendőrgyilkosság kapcsán a szakértői, “álszakértői” véleményeket, hozzászólásokat…Több téveszme és okoskodó bejegyzés után különösen a “ha én lettem volna ott, másként történt volna minden” című agymenések kapcsán szeretnék néhány dolgot helyretenni…Kemény lesz az amit mondok, de azt állítom ez a tragédia itthon nem volt elkerülhető!
1. Téveszme, hogy a rendőrt bárhol ismétlem, bárhol a világon a fegyvere védi meg…A hivatalos személyt a jog, törvény védi igazán. Az a belső szándék, hogy még a bűnöző is be akarja tartani a szabályokat annak kapcsán, hogy a törvény emberét bántani TABU!!!
Amennyiben a támadót ez nem érdekli – tehát nagy ívben “tesz rá” -, mert profi bűnöző esetleg elmebeteg és TÁMAD, akkor a rendőr intézkedés közben sérülni fog.
Természetesen lehet helyes intézkedési taktikával, védőeszközzel a sebesülés mértéket csökkenteni, de a filmekben látott akcióhősök az utcán nem léteznek.
2. Furcsa lesz az, amit mondok, de tény, hogy a rendőri állományból nem a különleges egységek, “kommandók” tagjai vannak igazán veszélynek kitéve, hanem azok a “kisrendőrök”, akiknek egy egyszerű, igazoltatás, családi botrány intézkedése egy másodperc alatt fordulhat át tűzharcba, késelésbe, verekedésbe. Ezért kell az Ő kiképzésüket pontosan ugyanolyan komolyan venni és profin felépíteni, mint a legjobb speciális egységekét…
3. És beszéljünk a fegyverekről…TÉNY, hogy a kés 6-8 méteres távolságon belül gyorsabb és brutálisan hatékonyabb ,mint a maroklőfegyver. Magyarán, ha egy rendőr intézkedés közben késes támadóval találja szembe magát, mire a fegyveréért nyúl meg fog sérülni. A túlélést a milliószor begyakorolt fegyver elővételi mozdulatok, a helyes távolságtartás, a pszichés felkészítés és igen a védőeszköz biztosítja. DE ismétlem kés ellen ha ez mind megvan is kicsi az esély arra, hogy az ember ép bőrrel megússza a támadást. A rendőr karja, ujjai, nyaka!!! arca!!! biztosan sérül. És igen ez akkor igaz, HA van védőeszköz éssss a rendőr használja is azt!!!
4. Ezek után beszéljünk arról a sok fotel huszárról, akik mindent is tudnak és mindent is értenek…Elcsépeltnek mondják ennek ellenére igaz, egy támadás során másodpercek tört része alatt kell dönteni agyból és reflexből. Ez ellentmondásnak tűnhet, de az utcai túlélésben ennek kell működnie. A test /begyakorolt technika, taktika/ és az agy/ a helyes helyzet felismerés, döntés/ ÖSSZHANGJA…Az aki ilyen helyzetben nem volt, nem kapott képzést, mondhat bármit egyszerűen ostoba okoskodó semmi más!