Örökre eltiltani

Posted by

Balogh Schreiber Tibor

Időnként, évente 1-1 alkalommal felbukkan a hírcsatornákon gyermekekkel kapcsolatos atrocitások, abúzusok, mentális és fizikai megaláztatások, visszaélésekről szóló írások. Ezekkel csak az a baj, hogy – egy-egy kivételtől eltekintve – úgy tűnik mintha minden rendben volna a gyermek- és ifjúságvédelem területén, miközben a pöcegödör ezekhez képest, egy illatszer gyár. Válasszuk most külön a családokon belüli és az állami ellátásban elkövetett bűnöket. A napokban jelent meg az internet világában, így a facebookon is 2 cikk a témáról. Azért a közösségi média felületein, mert a NER kezében lévő médium nem közöl a kényes témákról semmit. Hiszen Magyarország előre megy, nálunk működik minden, demokrácia van, különben is családbarát kormányunk van, aki senkit nem hagy az út szélén, 100%-ban működik a jogszabályok és azok betartása, betartatása, hiszen jogállamban élünk.
Ahhoz, hogy a társadalmunkban élő laikus emberek is megértsék, kezdjük az alapoknál. A legtöbb eset családon belül kezdődik. Magyarországon nagyon hosszan és külön kiemelten van szabályozva törvényileg a gyermek- és ifjúságvédelem. Papíron!!!
Minden állampolgárnak, szervezetnek kötelessége jelezni megfelelő hivatalos intézményeknek, ha egy gyermek veszélyeztetését látják, tapasztalják. Lehet ez rendőrség, polgármesteri hivatal, prevenciós központ, de meg akár a gyermek háziorvos is stb. A bejelentett jelzésre, hivatalosan meg kell indítani a vizsgálatot a megfelelő és erre kijelölt szerveknek. Innentől indul be a láncfolyamat. Elkezdődik az eljárás. Nem részletezném, akit érdekel keresse ki az internet keresőben (bár nem hinném, hogy bárki most azonnal nekiállna megkeresni a törvényeket).
Ugorjunk egy nagyot (pedig a vizsgálatok kimenetele is megérne egy nagymisét), kiemelik a gyereket a családból. Bekerül a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat intézményeinek valamelyikébe. Ott fognak majd dönteni a gyermek további sorsáról.
Futószalagon működik a rendszer. Alibi munkahelyek ezek, alibi intézkedésekkel. Bekerül a gyerek egy gyermekotthonba. Az azonban nem mindegy, hogy hová és melyikbe. Voltak nagyon jó és nagyon nem jó intézmények. Elméletileg szakemberek fogadják az intézménybe érkező gyerekeket. Van közöttük néhány profi, de a többen csak ugatják a témát. Tudjuk milyen nehéz helyzetben van a szociális ellátó rendszer. Nincs megfelelő számú ember, nemhogy szakember. A bekerülő gyermekek innentől ki vannak szolgáltatva az intézmény dolgozóinak. A gyermekek nincsennek tisztában a jogaikkal, de az ott dolgozók sem. A gyerek vagy a kamasz lázadozik a visszaélésre lehetőséget adó rendszer ellen, vagyis az ott dolgozó egyénekkel szemben, akik visszaélnek a vélt vagy valós hatalmukkal. Az amúgy is hatalmas traumát megélt gyerekek, nehezen dolgozzak fel ezeket.
Lássuk a példákat.
Hogyan lehetséges, hogy egy 5 éves kislányt az újpesti gyermekotthonban, rendszeresen többször, többen megerőszakoltak?? Mindenki tudhatott róla, egy szűk létszámú intézményben mindenki mindenről tud. Nem volt egyetlen gerinces, tisztességes ember, aki jelezte vagy megakadályozta volna??Hogyan volt lehetséges, hogy az ország legelitebb gyermekotthonában, a budapesti, XII. kerületi Esze Tamás gyermekotthonban, meglopják a gyerekeket, ahol korlátozták a szellemi fejlődésüket, ahol néha előfordult fizikai bántalmazás is?!
A gyerekek karácsonyra kaptak a társalgóba 5 darab laptopot egy Kft-től. Nem az intézmény! A gyerekek. Tanulni, kommunikálni stb. Abban a pillanatban az ott dolgozók azonnal szétosztották a laptopokat egymás között. Ez is csak véletlenül derült ki. XY cég, kartonszámra küldte nekik a FERRERO édességeket, déligyümölcsöket stb. Mindezekből a gyerekeknek kiosztottak 5-5 szemet. Minden mást ellopott a takarítónő és hazavitte.
Megtalálta a rendőrség, a házkutatásnál. Igen, feljelentettem az intézményt. A laptopok miatt is. Voltak más egyéb visszaélesek. 30 év körüli férfi felügyelő, rendszeresen bejárt a fürdőbe, amikor a kamaszodó lányok fürödtek. Ezt is jeleztem. Kiderült, más intézményekből is ezért távolították el. Hogyan maradhat egy ilyen ember a gyermekvédelmi rendszerben? Örökre eltiltani. Folytatnám majd…