Nem kell egy csapat

Posted by

Szűcs R. Gábor

>A rendőrminiszter, aki nem ért az oktatáshoz, és kisebbségi érzését kompenzálandó azt érzékelteti, hogy nagyon szívesen lövetne a tüntetők közé, mert ehhez viszont ért, és akkor lezárhatja az ügyet. Ugyanakkor a rendőrjárőröket kiképzetlenül a halálba küldi.
Az igazságügyi miniszter, aki más, még nem is bizonyított korrupcióját éles szavakkal ítéli el, de a saját minisztériumában föl sem fedezi, vagy hallgatólag támogatja a korrupciót. Még nem dőlt el, melyiket követte el: a bűnpártolást vagy a hanyag személyi vezetést. Sunyi és korrupt helyettese, akire nyolc évet kért az ügyészség (a miniszterelnök házi ügyészsége!) nem börtönben, hanem valamiféle házi őrizetben van, ahol vidáman eltüntethette a nyomokat.
Nyilván az igazság védelmében.
A védelmi miniszter, akiről a szlovén sajtó írta meg, hogy 12 millió eurót utaltatott át (miből?) Ljubljanán át Skopjéba, ebből négymillió a szlovén, a többi a macedón nacionalista- szélsőjobb médiát támogatta.
Az agrárminiszter, akinek fogalma sincs, mitől szöknek az égbe az élelmiszerárak, csak a kormánypropaganda ostoba közhelyeit kürtöli, de nem gyakran. Valahogy úgy, ahogy a seregben kell: se elől, se hátul, hogy ne vegyenek észre.
A miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek orrpolipján kívül nincs egyetlen igaz vonása sem, és minden gátlás nélkül képes még ugyanazon a kormányinfón megcáfolni saját magát.
A propagandaminiszter, akinek nincs más dolga, mint keresni és találni egy jó orosz fordítót, továbbá kitaláltatni olyan jelzős összetételeket, mint „dollárbaloldal” vagy „szankciós infláció” és ezeket sulykolni a Párt által megvett, lényegében csaknem az egész magyar médiában.
A gazdaságfejlesztési miniszter, aki szakmailag egy közgazdasági középiskola első osztályába süllyesztette le magát, és ott is bukásra áll, mert az alapfogalmakat sem ismeri.
Az építési és beruházási miniszter, aki naponta megnézi magát a tükörben és arra jut, hogy ő az igazi miniszterelnök, mert ez áll igazán jól a kisuvickolt cipőjéhez és daliásnak vélt termetéhez, és különben is úgy döntött, hogy miniszterelnök lesz, miként III. Richárd, hogy ő meg gazember, ámbátor lehet, hogy a kettő között számos rokon vonás van.
A Miska-kancsóról mintázott kulturális és innovációs miniszter, aki – bár nagyon büszke arra, hogy miniszter és nem inkább kancsó – naponta nézi meg, hogy végül is milyen miniszter ő, mert fejből nem tudja, de különben se sok vizet zavar.
Az európai ügyekkel és még sok mindennel foglalkozó miniszter, akinek öt év alatt sikerült tökéletesen súlytalanná válnia Brüsszelben, mint maga-se-tudja-milyen ügyi biztos, és annyira ügyes, hogy sikerült 17-ből 27 akadályt állíttatnia a Magyarországnak szánt pénzek elé, tovább fogalma se volt arról, hogy Erasmus+ program is veszélybe kerülhet: erre azt állította, hogy az ország minden feltételt teljesített, holott szám szerint éppen egyet se.
A külgazdasági és külügyminiszter, akinek Himmler-frizurája és megjelenése az egész világon közröhej tárgya, bár ő ezt nem tudja, mert mindig akkor röhögik ki, mikor már, vagy még nincs jelen. Legnagyobb sikere, hogy egy ízben sikerült egész Indokínát megfertőzni e Coviddal átutazóban, amivel örökre szóló emléket hagyott maga után a térségben, mert különben se ott, se másutt a kutya se emlékezne rá, már másnap.

És végül a miniszterelnök, aki valóban mini, de eeekkora hasa van, az ember attól tart, hogy bármelyik percben megfiall. Külön nadrággyűrő embere van, zsebre tett kézzel fog kezet és nyakkendője szüntelen igazításra szorul. Szerintem kiköpött Tuskó Hopkins: mindig ő olvassa a névsort, és akkor senki sem jön rá, hogy ő az, akinek fogalma sincs az egészről.

Címkép: Kormányülés