Magyar politikusok Ukrajnában

Posted by

Csehszlovák kém

>Karácsony Gergely (Budapest), Matúš Vallo (Pozsony), Rafał Trzaskowski (Varsó) és Zdeněk Hřib (Prága) polgármesterek tiszteletüket rótták le az ukrajnai Bucsa településen az orosz katonai agresszió következtében áldozatul esett ukrán civil és katonai áldozatai előtt 2023. január 12-én, csütörtökön. Két nappal ezelőtt már beszámoltam arról, hogy a négy visegrádi ország fővárosának polgármestere együtt utazott az ukrán fővárosba Vitalij Klicsko kijivi polgármester meghívására.
Megindító látni, ahogy az orosz bűnök egyik jelképes helyszínén, Anatolij Fedoruk helyi polgármester szavai mellett a négy közép-európai ország magas rangú képviselője együtt tiszteleg a város meggyilkolt ártatlan lakói és az Ukrajna függetlenségéért és közös, európai értékeinkért vívott honvédő háborúban elesett katonák emléke előtt. A fenti esemény nemcsak régiós szempontból jelentős, de magyar szemszögből nézve is rendkívüli fontosságúnak értékelem, oly korban, amikor a magyar maffiaállam Keresztapja még mindig várja a bucsai népirtásról szóló tényfeltáró vizsgálatok eredményét…
Külön kiemelem, név szerint, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, aki a történelmi gondolkodásban, európai mentalitásban és demokratikus öntudatban elmaradott és szisztematikusan szélsőjobboldali propagandával pusztított magyarországi társadalmat képviselte. Egy magyarországi politikus megjelenése egy ilyen eseményen ma már egyáltalán nem magától értetődő, és személyes bátorságot, kiállást feltételez olyan értékek mellett, amelyek ma Magyarországon egyértelműen kisebbségbe kerültek, és ami miatt Magyarország rohamtempóban írja ki magát a jelen európai közösségéből.
Igazságtalan lenne azonban, ha az esemény kapcsán nem emlékeznénk meg egy tavaly novemberi útról, amely a mai magyar valóságban kis médiafigyelmet kapott. Karácsony neve mellett álljon itt az ő nevük is. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és parlamenti frakcióvezetője, Tompos Márton, frakcióvezető helyettes és Bedő Dávid, másik frakcióvezető- helyettes, akik első magyar delegációként az orosz agresszió alatt álló Kijivbe látogattak.
Igen, ezekkel a politikusokkal több témában vitám van, kritizáltam őket, de a pozitív és jövőbe tekintő, felelős gondolkodás alapfeltétele, hogy a még józanul gondolkodó választópolgárok legyenek képesek felismerni, a napi, pitiáner és sehova nem vezető, kiábrándító, pusztán a napi politikai túlélésről szóló pozícióharcokon túl, azokat a gesztusokat, amelyekből az előttünk álló demokratikus küzdelemhez erőt tudunk meríteni. Ez a támogatás erőt ad ezeknek a politikusoknak is nyíltan szembefordulni az elnyomó és az országot pusztulásba kergető diktatúra képviselőivel és a rendszerükkel szemben.
A fent megnevezett magyarországi politikusok erkölcsi iránytűje jó irányban áll. Függetlenül származásuktól, számukra nem az agresszor oldalán, hazájuktól távol harcoló horthysta magyar
katonák a hősök, hanem a hazájukat az agresszorral szemben védő ukrán honvédek. Magyarország és a magyar társadalom akkor tud szellemileg is integrálódni Európába, ha belátja: nem etnikai hovatartozásunk és nacionalista legendáink a mindenkori igazodási pont egy esemény megítélése kapcsán, hanem – korábbi tévedéseink belátása árán – az agresszor, elnyomó, gyilkos hatalommal való szembenállás, történelmi koroktól függetlenül. Mert csak ez a humanista pozíció az, amelyet más nemzetek, hasonlóan gondolkodó tagjai is megértenek és csak ebből a pozícióból tudjuk a magyar identitást is megtisztítva utódainknak továbbadni.