A fagylalt visszanyalhat

Posted by

Mattyasovszky Brigtta

>Kétség nem fér hozzá: az új rendelet a pedagógusok elbocsátásáról a kötelezettségszegőket
az eddigi 15 napos határidő helyett a tanév végéig, azaz augusztus elsejéig van mód kirúgni) a Fidesztől immár teljesen megszokottan aljas intézkedés.
De nem azért, ami miatt a PDSZ lázad, amikor úgy kommentálta a hírt, hogy végtelenül cinikus és embertelen a teljes tanítási évet ledolgoztatni azokkal, akiket el fognak küldeni.
Miért? Mennyivel volna emberségesebb azonnal kirúgni őket?
Nem is azért, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mondott minderről, nevezetesen, hogy ezzel a kormány beismeri, hogy például egy kémia szakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt – de hát ez sem ok arra, hogy meg kelljen várniuk a tanév végét.
És szerintem nem is erről van szó.
Én ebben a rendeletben a diktatúra tehetetlen dühének megnyilvánulását látom!
Szerintem a kormány azért hozta ezt a halogatásra lehetőséget adó intézkedést, mert egyszerűen nem tehet mást. A hatalmi arrogancia megkívánja, hogy ne hagyják szó nélkül a pedagógusok lázadását, és szívük szerint azonnal megtorolnák azt, kirúgnák az összes renitenst. Csakhogy nem tehetik meg! Akkor ugyanis az oktatásügy lehúzhatná a redőnyt.
Ezért próbálnak a megfélemlítés jól bevált eszközéhez nyúlni.
Csakhogy ez esetben a fagylalt akár vissza is nyalhat.
Szerintem ugyanis arról van szó, hogy kivárnak: kiknek a helyét tudják a friss végzősökkel betölteni; és kikét nem.
Ha viszont a pedagógustársadalom polgári engedetlen része összefog és azok, akiket nem bocsátanak el (mert a helyüket nem tudják mással betölteni) szolidaritást vállalva a kirúgottakkal beadják a felmondásukat, akkor a hatalom épp olyan tehetetlen lesz, mint most, és engednie kell.
Ez nagy lehetőség a pedagógusok kezében – és persze nagy felelősség is a vállukon.
Meggyőződésem, hogy a pedagógusok ugyan a béremelésen kívül egyebet nem tudnak elérni (diktatúrában csak a rablás lehet szabad, az oktatás soha), de az is meggyőződésem, hogy ily módon nemcsak a munkahelyek megtartását, hanem a béremelést is ki tudnák harcolni.
Ráadásul egy jókora pofont adnának a diktatúrának és reményt nekünk arra, hogy azért mégsem lehet velünk bármit megtenni.
Véleményem szerint az Orbán nevével fémjelzett posvány-korszak eddigi legnagyobb tette lenne ez!