Kormányzati hazugságok Erasmus-ügyben

Posted by

A kormány szerint felháborító, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar Erasmus program finanszírozását, ám gond egy szál se, ha nem sikerül megegyezni a brüsszeli bürokratákkal, akkor majd a magyar kormány kifizeti a fiatalok külföldi tanulását. Így mulat egy magyar úr, akinek a feneke egyébként kilóg a gatyájából.
Először Gulyás Gergely jelentette be a legutóbbi kormányinfón, hogy bár a magyar Erasmus program felfüggesztésének brüsszeli indoklása elfogadhatatlan, de a magyar fiataloknak nem kell aggódniuk, mert a 2023-as szerződéseket már aláírták, s amennyiben 2024-re nem sikerül megegyezniük Brüsszellel, a magyar kormány állja a számlát.
Minderre Szijjártó Péter is ráerősített, a külügyminiszter a török oktatásügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy úgy látja, az Európai Bizottságon „a hungarofóbiának újabb tünetei kezdenek megjelenni”, az alapítványi tulajdonú magyar egyetemeknek szánt források felfüggesztését pedig „minden alapot nélkülöző, felháborító és visszautasítandó döntésnek” minősítette. „Mi soha nem fogjuk azt engedni, hogy a magyar diákok, egyetemi hallgatók legyenek a kárvallottjai bármilyen brüsszeli döntésnek, ezért, ha nem sikerül tisztázni ezt a furcsa helyzetet, akkor a magyar költségvetésből fogjuk fedezni a magyar diákok ösztöndíjait” – közölte Szijjártó.
Adu ászként jött Orbán Viktor, aki pénteken reggel a Kossuth Rádióban mindenkit megnyugtatott, hogy a magyar diákok a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre. „Magyarország nem hagyja magát” – mondta Orbán, szerinte Brüsszel a magyar fiatalokon akar bosszút állni, de ha uniós pénzből nem, akkor majd magyar forrásból finanszírozzák a külföldi képzéseket. Mint mondta, „Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek”.
A fenti megszólalók – nem szívesen írunk ilyent, mert végtére is kormánytagokról van szó – nem mondanak igazat. A magyar kormány, ha akarná sem tudná kifizetni a magyar fiatalok Erasmus ösztöndíjának költségeit. A magyar kormánynak ugyanis nincs saját pénze, amivel gazdálkodik, azt a magyar adófizetőktől kapja, ők adják össze azt az összeget, amelyet normális üzemmenetben nem az ő zsebükből, hanem uniós pénzekből lehetne kifizetni.
Ha a kormánynak valóban fontos volna, hogy okos diákjai legyenek, akkor nem harcias, az Európai Unió ellen uszító szólamokkal bombázná a közvéleményt, hanem tényleges lépéseket tenne, hogy a magyar diákok ne a hazai adófizetők pénzéből, hanem uniós forrásokból tanulhassanak a külföldi egyetemeken. Orbán Viktornak és kormányának azonban esze ágában sincs megállapodni Brüsszellel, amit jól mutat Navracsics Tibor első reakciója. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter első felindultságában még azt állította, a tárgyalásokon nem volt probléma, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriumainak élén kormánytagok ülnek. Néhány nap elteltével azonban Navracsics már homlokegyenest ellentmondott korábbi önmagának, és elismerte, hogy bizony, az Európai Bizottság részéről voltak ilyen felvetések.
Arról nem is szólva, hogy bár az Európai Bizottság már december közepén jelezte levélben, hogy felfüggeszti a magyar Erasmus program finanszírozását – 40,45 millió euróról, azaz, mintegy 14 milliárd forint van szó –, ezt a magyar kormány, ameddig csak tudta, titkolta a közvélemény elől. A levél és annak számunkra lesújtó tartalma csak azután került nyilvánosságra, hogy a Népszava brüsszeli tudósítója megírta, mi a helyzet.
Orbánnak egy dologban van igaza: Magyarországnak valóban érdeke, hogy okos diákjai legyenek. A kormánynak azonban – a jelek szerint legalábbis – nem annyira. A kormánynak és a mögötte álló Fidesznek láthatóan az az érdeke, hogy Magyarország polgárai önálló gondolkodásra csak mérsékelten képes, megvezethető alattvalók legyenek, olyanok, akiknek bármit be lehet adni. Például azt, hogy a brüsszeli szankciók miatt magasabb nálunk az infláció, mint a többi uniós országban, és el lehet hallgatni előlük, hogy az oroszoktól a világpiaci árnál drágábban vesszük a gázt. Ezért vitték le a tankötelesség korhatárát, ezért „röhejesen alacsony” – copyrigth Novák Katalin – a pedagógusok bére, s ezért bízta Orbán a parancsolásban jártas, ám a témához nem értő belügyminiszterre az oktatás irányítását.

Címkép: Pápai Gábor