Háziőrizetben a kínai akkumulátorgyár-építők – Kínában

Posted by

Kínában házi őrizetbe zárták a Debrecenben gyárat építő Semcorp alapítóit, a külügy szerint minden rendben. A külügyminisztérium szerint nem okoz fennakadást, hogy a debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét. A hírek szerint 1,4 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 520 milliárd forintot csatornáztak ki a Semcorp Csoportból. A magyar kormány 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kínai cég debreceni gyárépítéséhez.A kínai hatóságok nyomozást indítottak a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és házi őrizetbe helyezték Paul Xiaoming Lee-t és Tony Xiaohua Li-t. A Kínában zajló vizsgálatról Magyarországon eddig nem jelentek meg hírek, az intézkedések hatásait azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban vizsgálhatta. A tárca sajtófőosztálya a nyomozás magyarországi következményeit firtató kérdéseinkre ugyan nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy a vállalattól kapott információk szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben. A milliárdos testvérpárra a múlt év végén csaptak le a rendőrök, azzal gyanúsítják őket, hogy titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét. A hírek szerint 1,4 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 520 milliárd forintot csatornáztak ki a Semcorp Csoportból. A két testvér és családjaik vagyonát összesen több mint 10 milliárd dollárra, azaz 3700 milliárd forintra becsülik, amivel a déli Jünnan tartományban ők a leggazdagabb vállalkozók, de országos szinten ez nem elég ahhoz, hogy bekerüljenek a leggazdagabb kínai milliárdosok százas körébe.
Az amerikai állampolgárságú Paul és a kínai Tony az 1980-as években a Massachusettsi Egyetemen szerzett diplomát, az üzleti karrierjüket is az Egyesült Államokban alapozták meg. 2010-ben nyergeltek át a csomagolóanyagok piacáról az elektromos autókhoz kapcsolódó üzletágra, és a konkurencia felvásárlása után a Semcorppal egy évtized alatt világelsők lettek a lítium-ion akkumulátorokban használt elválasztó fóliák gyártásában. Az elmúlt években a sanghaji központú cég fő beszállítóvá vált a Samsung, a Debrecenben szintén gyárat építő CATL és több más világcég (például az LG és a Panasonic) akkumulátorüzemeiben. A cég 2020-ban állapodott meg a magyar kormánnyal, hogy Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel az első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa.

Címkép:_ Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a Semcorp Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a Semcorp debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. MTI