Erasmus hazugság

Posted by

 Szent-Iványi István

>Újabb hazugság Erasmus-ügyben
A magyar kormány Erasmus-ügyben nagyon lemaradt a sánta kutya mögött. A legújabb manipulatív állítás az, hogy amennyiben a Tanács nem bírálja felül idén tavasszal a 2056/2022 végrehajtási határozatot (ez a határozat zárta ki a 21 alapítványba kiszervezett magyar egyetemet az Erasmus+ diák és oktatói csereprogramból ill. a Horizon Europe nevű kutatási együttműködésből), akkor a szükséges összeget a magyar kormány saját hatáskörben előteremti és finanszírozza a diákok külföldi tanulását (az oktatókról nem esett szó).
Nehéz eldönteni, hogy itt egy döbbenetes tudatlanságról vagy felháborító manipulációról van szó, esteleg a kettőről együtt. Aki ért ehhez, az tudja, hogy ezek az ösztöndíjak az egyetemek közti megállapodásokon alapulnak és azok az egyetemek, amelyek nem szerepelnek ebben az együttműködésben (vagy felfüggesztették őket), nem küldhetnek és nem fogadhatnak Erasmus hallgatókat, függetlenül attól, hogy a finanszírozásukat a magyar állam hajlandó-e magára vállalni.
Ráadásul az Erasmusban nem csak az fontos, hogy magyar diákok és oktatók külföldi útját finanszírozza (én tavaly voltam az oktatói csereprogram keretében Helsinkiben és számomra rendkívül hasznos volt ez a lehetőség), hanem legalább annyira fontos, hogy mi is fogadunk nagy számban cserediákokat és professzorokat a saját egyetemeinken, ami a hazai egyetemi élet számára is egy értékes hozzájárulás.
A tanácsi határozat világosan megmondja, hogy mi a teendő: az állami felsővezetőkre és poltikusokra vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabály bevezetése. Tavaly szeptemberben mintha ezt még értette volna a kormány is, hiszen az eredetileg benyújtott javaslata választás elé állította az állami felsővezetőket és politikusokat: vagy a kurtaóriumi tagság vagy a pollitikai tisztség. Aztán valahoyg novemberben ezt végül úgy változtatták meg, hogy mindkettő megmaradjon. Bizonyára fájdalmas veszteség a havi 1,5-2,5 milliós fizetés elvesztése “rosszul fizetett” politikusaink számára, de az országnak sokkal nagyobb veszteség, hogy 21 egyetemének hallgatói és oktatói az európai együttműködésből kimaradnak. Ezt nem pótolhatja a Varga Judit által irányított Miskolci Egyetem azon javaslata sem, hogy mehetnek viszont a diákok Szamarkandba és oroszországi egyetemekre. Ez a mostani helyzetben különösen bizarr javaslat.
A Momentum EP-képviselőinek a reakciója elgondokodtató: az Európai Bizottsághoz fordultak és a döntés megváltoztatását kérték. Mintha nem tudnák, hogy a Bizottság csupán a Tanács határozatának végrehajtója, nem bírálhatja felül azt a határozatot, amit egyébként a Momentum emlékeim szerint támogatott. Ráadásul a magyar politikusoknak célszerűbb lenne a megoldást itthon keresni és az egyébként is visszás, az egyetemek függetlenségét és autonómiáját sértő helyzet megoldását a magyar kormánytól követelni, nem pedig egy olyan testülettől, amelyiknek erre nincs is kompetenciája.
Világos és egyszerű a teendő: a magyar parlamentnek el kell fogadnia a szeptemberben benyújtott eredeti javaslatot vagy a DK által most benyújtott hasonló javaslatot és akkor elhárul minden akadály. Ezt a megoldást minden magyar állampolgárnak módja van támogatni és nyomatékosítani, mert született egy petíció ebben az ügyben. Én is kérem Olvasóimat, hogy csatlakozzanak a petícióhoz.