Óriási razzia volt a debreceni akkumulátorgyárat tervező kínai cég, a CATL németországi üzemében

Posted by

Az erfurti MDR THÜRINGEN képes riportja

Axel Hemmerling és Ludwig Kendzia,

Szerdán 250 vámos és rendőr részvételével nagyszabású razzia volt a kínai akkumulátorgyártó CATL telephelyén. Az MDR THÜRINGEN információi szerint a nyomozók illegális munkavállalás, illegális tartózkodás és hamisított beutazási okmányok gyanúját vizsgálták.

Zoll-Kontrolle bei CATL in Arnstadt
Rendőrök és vámosok ellenőrzik a CATL akkumulátorgyártót Arnstadtban.

Tavaly, 2022 áprilisának elején járunk az Arnstadt melletti Erfurter Kreuz ipari parkban. Türingia politikai prominensei gyűltek itt össze. Anja Siegesmund környezetvédelmi miniszter (Zöldek) és Wolfgang Tiefensee gazdasági miniszter (SPD) érkezett. Egy türingiai bemutató célja az volt, hogy bejelentsék. a kínai autóakkumulátor-gyártó Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH Limited (CATL) megkapta a második részleges jóváhagyást az említett  minisztériumoktól a gyártás megkezdésére.

Kolonne von Polizeifahrzeugen
A rendőrség nagyszabású művelete az arnstadti CATL akkumulátorgyártónál

2019-ben megtörtént az alapkőletétel, majd egy hatalmas csarnokkomplexum épült a helyszínen. Tavaly óta folyik a belsőépítészeti munka és a gyártáshoz szükséges összes technológia telepítése. Eddig több mint ezer alkalmazottat vettek fel. Köztük több száz kínai munkavállalót. A vámhatóság, a szövetségi rendőrség és a gothai rendőrség nyomozói most a foglalkoztatásuk és a Németországba való belépésük iránt érdeklődnek. Szerda reggel óta az egész helyszínt széles körben átkutatták, lezárták és ellenőrizték. A titkos nyomozás már hónapok óta folyt. A vámnyomozók szerint a CATL-nél jelenleg mintegy 1500 ember dolgozik, akik közül bizonyítottan mintegy 400-an Kínából érkeztek. Ezen kívül az építkezésen vannak más munkások is, akiket alvállalkozók foglalkoztatnak, és akik főként Kelet-Európából érkeznek.

Zoll-Kontrolle bei CATL in Arnstadt

Hónapokig tartó titkos nyomozás után a rendőrség és a vámhatóság most ellenőrzi a CATL arnstadti telephelyét.Kép jogai: MDR/Marcus Scheidel

A nagyszabású művelet pontban 10 órakor kezdődött. Az MDR THÜRINGEN információi szerint mintegy 250 vámos és rendőr volt jelen. Lezárták a CATL építkezési területét, hogy ellenőrizzék az összes ott tartózkodó munkást. Egy rendőrségi helikopter is körözött a helyszín felett. A hatóságok azonban szerdán csak egy esetben állapítottak meg jogsértést a külföldiekről szóló törvény ellen. Ezt az erfurti fő vámhivatal jelentette be délután. A jelentés szerint összesen 424 munkást ellenőriztek és hallgattak ki az építkezésen. Matthias Zentgraf, a CATL európai főnöke szerint egy korábbi, tavaly októberi ellenőrzés során néhány munkavállaló azért tűnt fel, mert tovább maradtak Németországban, mint ameddig a vízumuk megengedte. Elmondása szerint azóta a vállalat azon dolgozik, hogy elkerülje az ilyen problémákat.

CATL-Europachef Matthias Zentgraf
Matthias Zentgraf, a CATL európai vezetője szerint Arnstadtban továbbfejlesztették a munkavállalási vízumok ellenőrzési rendszerét

A nagyszabású művelet célja annak a gyanúnak a kivizsgálása volt, hogy különösen a Kínából érkező munkavállalók illegálisan tartózkodnak Németországban. Illegális munkára utaló jelek is voltak. Az MDR THÜRINGEN kutatása szerint a vámhatóság, a szövetségi rendőrség és a Gotha állami rendőrkapitányság nyomozói egy belső nyomozás révén abból indultak ki, hogy a különböző bűncselekmények száma a három számjegyű tartományban lesz. A nagyszabású razzia egyik kiváltó oka a CATL telephelyén tavaly október 12-én tartott korábbi hajtóvadászat volt. A szövetségi rendőrség nyomozói akkor is megjelentek ellenőrzésre, és alig hittek a szemüknek. Amikor a rendőrök megérkeztek, legalább 50 kínai menekült el a helyszínről a szomszédos mezők irányába. Ez az akció a nyilvánosság számára nagyrészt észrevétlen maradt, így a nyomozás fedett módon folytatódhatott. A szökést követően néhány nappal a szövetségi rendőrséghez egy újabb jelzés érkezett, hogy valami nem stimmelhet a belépésekkel és különösen a kínai munkások foglalkoztatásával . Egy kínai férfi mutatkozott be a rendőröknek az erfurti repülőtéren. A férfi, aki nyilvánvalóan szintén a CATL-nél dolgozik, beutazási bélyegzőt akart a papírjaihoz, mivel ezt állítólag elfelejtették, amikor a Frankfurt am Main-i repülőtéren keresztül belépett az országba. Az MDR THÜRINGEN kutatásai szerint azonban a tisztviselők kiderítették, hogy a három hónapos C vízum Németországba már szeptember végén lejárt, és már régen el kellett volna hagynia az országot.

Autos von Polizei und Zoll stehen an einem Unternehmensgelände.
Rendőrségi és vámos autók a CATL közelében az erfurti csomópontná

Többek között ezek az előzmények vezettek a jelenleg folyó nagyszabású razziához. A műveletet hetek óta előkészítették. A vízumokat és az útlevéldokumentumokat is ellenőrizni kellett a hitelesség szempontjából. Felmerült a gyanú, hogy a beutazáshoz esetleg hamisított dokumentumokat használtak. A szövetségi rendőrség szakemberei, akik felismerik a hamisított útlevél dokumentumokat, a jelenlévők között voltak. Ezenkívül azt tervezték, hogy a gyanúsítottakat az erfurti repülőtérre szállítják, ahol később a nap folyamán külön személyazonossági ellenőrzésre kerül sor. Ott van egy megfelelő arcfelismerő szoftver. A szoftver segítségével ellenőrizni kellett volna, hogy a gyanúsítottak korábban feltűnőek voltak-e és mikor léptek be az országba. Végül a vámnyomozók ellenőrizték, hogy van-e bármilyen illegális munkavégzésre utaló jel. Ez ismételten érinti a kelet-európai munkavállalókat, akiket az alvállalkozók illegálisan hoznak Németországba. A nyomozók feltételezik, hogy különösen az építőiparban az építőipari munkásokat néha jól szervezett bűnszervezeteken keresztül alkalmazzák, és feketén fizetett dömpingbérért kizsákmányolják őket. Több mint két éve több száz kínai munkás, különösen a kínai fő gyárból, vesz részt a CATL üzem építésében. Sokuknak van szálláshelye Arnstadtban és környékén. Néhányan még olyan távoli helyeken is vendégházakban és szállodákban élnek, mint a Türingiai-erdő. Minden reggel busszal viszik őket a CATL gyárba dolgozni. Állítólag egy Frankfurt am Main környéki kínai cég érintett a szállításban. Ez a vállalkozás az MDR THÜRINGEN kutatása szerint a kínai munkavállalók ellátására, elhelyezésére és szállítására szakosodott. Ezen túlmenően azt állítja, hogy az autóiparban a Kína és Európa közötti üzleti kapcsolatokat szervezi és kezeli. Valószínűleg az is a vizsgálat tárgyát képezi majd, hogy a vállalatnak köze lehetett-e a kínai munkavállalók bejuttatásához. A nagyszabású razzia nem a legjobbkor jön a CATL számára. A vállalat, amely saját bevallása szerint 1,8 milliárd eurót fektet be a németországi Arnstadtban található telephelyen, csak tavaly év végén kezdte meg a termelés felfuttatását. Az elektromos autók akkumulátorainak gyártására szolgáló korábbi kapacitás évi 8 gigawattóra (Gwh), amelyet 14 gigawattórára kell növelni. “A gyártás megkezdése bizonyítja, hogy betartottuk az ügyfeleinknek tett ígéretünket, hogy megbízható partnerei vagyunk az iparágnak, és hogy elkötelezettek vagyunk az elektromos mobilitásra való átállás mellett Európában, még olyan nagyon nehéz körülmények között is, mint a járvány” – mondta Matthias Zentgraf, a CATL európai elnöke a gyártás december végi megkezdésekor. Most már a gyár területén folytatott vizsgálatokkal is foglalkoznia kell.