Már kevesebb élelmiszer fogy

Posted by

Raskó György
>Minden nap szondázom az élelmiszerboltokat, és a tapasztaltak megerősítik, hogy a lakosság egyre nagyobb hányadának komoly gondot okoz a magas élelmiszer-infláció. Akkorát, hogy kénytelenek csökkenteni még az alapvető élelmiszerekből is a fogyasztásukat. Vonatkozik ez az ársapkás termékekre is, azokból is már csökken a vásárlás, bár lehet, hogy csak azért, mert most használják fel a korábban felhalmozott tartós élelmiszereket.
A kereskedők egyre nagyobb diszkontokra kényszerülnek, különösen a tejtermékek, sajtok esetében, melynek ára a hazai vásárlóerőhöz képest irracionálisan magas. Ezért biztos vagyok abban, hogy a tej- és tejtermékek esetében lesz ár-visszarendeződés, a többi terméknél nem valószínű, maximum marad a mostani árszint, de tovább már nem fog emelkedni, kivéve a sertéshúsokat és felvágottakat.
Az első jel ebbe az irányba, hogy a nyers tej termelői ára elkezdett csökkenni s ez a folyamat nem fog megállni a következő hónapokban sem. A tej- és tejtermékek fogyasztói ára szinte bizonyosan csökkenni
fog nominálértéken is, mert annyira visszaesik a kereslet e termékekből. A tehenek azonban éppen az első negyedévben kezdenek újra erőteljesebben tejet adni, így kínálat lesz bőven… Sajtokból akár nagyobb készletek is felhalmozódhatnak, amit külföldön sem lesz egyszerű eladni.
A következmény: diszkontár, akciós ár, mert ha nem, akkor marad a készletfinanszírozás.
Az igazi probléma az, hogy a lakossági vásárlóerő sokkal nagyobb mértékben zuhant, mint azt a kormány hangoztatja. Nyugdíjas korú jó barátom mondja keserűen, hogy az MVM most kiküldött számlája szerint
305 ezer Ft a decemberi gázszámlája. A nyugdíja meg 320 ezer. Marad 15 ezer forintja élelmiszerre, gyógyszerekre, másra meg semmi. Házát kénytelen lesz eladni, de most az is nehéz, mert a lakáspiacon csak eladók vannak, vevő sehol. A lakosság életszínvonalának váratlanul gyors csökkenése véget fog vetni az infláció további emelkedésének, előbb, mint gondolnánk.