Foglalkozásuk: troll

Posted by

Havi 190 ezer forintot kapnak azok a trollok, akik orosz propagandával árasztják el a Facebookot és a YouTube-ot. Naponta legalább kétszáz kommentet kell írniuk olyan tartalmak alá, amelyeknek köze van az orosz–ukrán háborúhoz. A Fontanka nevű újság munkatársa épült be a szentpétervári központú trollhadseregbe, ahol havonta 500 eurót (190 ezer forintot) kapott azért, hogy kommenteket írogasson közösségi oldalakra – írja a Sky News. Egy hónapig volt a A Cyber Front Z-nek nevű szervezet tagja, így most fény derült a működésükre.
Már 83%-os Putyin támogatottsága Oroszországban, a Kreml propagandája tökéletesen működik.
_Időgépben ülünk, és belezuhanunk a dicső múltba – mondja a jelenségről a kevés orosz ellenzéki politikus egyike. A háborúellenes hangok elnémultak, aki tehette, inkább külföldre ment.
Egy volt fegyvergyárban rendezkedtek be, a trollokat pedig a Telegramon toborozzák. Aki csatlakozik hozzájuk, az kap egy kamu profilt, amiről naponta legalább kétszáz, orosz háborús álláspontot erősítő kommentet kell írnia.
Az is feladat, hogy kommentben támadják az Oroszországot kritizáló embereket. Ha minden igaz, a szervezetnek köze van az Internet Research Agency nevű magáncéghez, amit elvileg Putyin szövetségese, Jevgenyij Prigozsin irányít. Ez a cég egyébként 2016-ban az amerikai választásokba is beavatkozott, akkor is internetes trollokkal.
A brit külügy is jelentett a fizetett orosz trollokról. Ők úgy vették észre, hogy elég durtván nekimennek az Oroszországot bíráló politikusoknak, de civileknek is. Lizz Truss brit külügyminiszter jelezte, hogy együtt dolgoznak a közösségi oldalakkal azon, hogy kiszűrjék a trollok kommentjeit.